4.8 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Cerumen: Pogledajte kada ušni vosak može biti opasan i kako problem tretirati?

Cerumen: Pogledajte kada ušni vosak može biti opasan i kako problem tretirati?

Cerumen je medicinski naziv za ušni vosak kojeg proizvode žlijezde u kanalu uha svakog čovjeka. Ušni vosak štiti unutrašnjost uha od prašine i infekcije ili upale uha.

Svaka osoba ima drugačiju teksturu i količinu voska u uhu, a ako se nepravilno čisti, može doći do začepljenja uha, što može uzrokovati probleme sa sluhom. Kod prvih bolova i drugih simptoma povezanih s uhom, važno je posjetiti liječnika.

Koja je uloga cerumena?

Slušni kanal obložen je folikulama dlaka, a jednako tako se u njemu nalaze žlijezde koje proizvode vosak. Vosak je žute boje, a štiti uho od prašine, bakterija, kukaca i drugih mikroorganizama koji mogu ući u uho i oštetiti ga.

Osim toga, vosak sprječava iritaciju slušnog kanala kod ulaska vode u uho. Cerumen se sastoji od keratina, zasićenih i nezasićenih masnih kiselina dugog lanca, alkohola i kolesterola. Bez ušnog voska, uho bi bilo vrlo suho i sklono čestim infekcijama.

Kada nastaju problemi s cerumenom?

Vosak sam od sebe odlazi do otvora uha, gdje može ili ispasti ili se ukloniti pranjem ili čišćenjem uha. Neki ljudi proizvode više voska pa se on može nakupiti i stvarati probleme. Još jedna opasnost za uho su štapići za uho, odnosno njihovo nepravilno korištenje.

Štapići za uho se ne smiju gurati u uho jer onda se njima vosak gura dalje prema uhu te dolazi do začepljenja ušnog kanala. Do nakupljanja viška voska u uhu može doći i zbog nošenja slušnog aparata jer u ovom slučaju vosak ne izlazi iz uha, već ostaje u njemu.

Kako prepoznati začepljenje uha?

Začepljeni ušni kanal može se prepoznati po bolovima u uhu, ali i po još nekoliko simptoma:

zujanje
svrbež
poremećaj ravnoteže
kašalj

Kod ozbiljnijih slučajeva može doći i do jakih bolova, neugodnog mirisa uha, ali i povišene temperature.

Kada posjetiti liječnika?

Kada osjetite bol u uhu ili bilo koji od navedenih simptoma, potrebno je posjetiti liječnika. U slučaju da primijetite gubitak sluha ili ako dođe do povraćanja te gubitka ravnoteže, također je potrebno što prije otići do liječnika. Liječnik će uho prvo pogledati posebnim uređajem, otoskopom, a dijagnozu će donijeti na temelju vaših simptoma i pregleda.

Kako se tretiraju problemi ušnog voska?

Kada se ušni kanal začepi voskom, pomoći može nekoliko stvari. Vosak se može omekšati stavljanjem nekoliko kapi dječjeg ulja, maslinovog ulja ili glicerina u uho kroz nekoliko dana, a vosak će potom izaći na površinu uha. Važno je nakapati uho te ga nagnuti prema dolje kako bi vosak mogao ispasti. Ovo je najbolje raditi nekoliko puta dnevno iznad umivaonika.

Liječnik može pročistiti uho posebnim ispiranjem vodom. U nekim slučajevima liječnik će prepisati kapljice koje omekšavaju vosak koji potom ispadne iz uha. Ne preporuča se korištenje tuljaca napravljenih od voska koji se stavljaju u uho te zapale, a gorenjem izvlače vosak iz uha. Pokazalo se kako ova metoda nije pouzdana, ali i kako može doći do ozljeda. Jednako tako, važno je oprezno čistiti uho štapićima za uši.

Može li cerumen biti opasan?

Ako se višak cerumena ne tretira, a došlo je do začepljenja uha, posljedice mogu biti ozbiljne. Može doći do oštećenja, pa i gubitka sluha, ali i do čestih vrtoglavica, a u rijetkim slučajevima i do meningitisa.

Zaključak

Dakle, cerumen ili ušni vosak je sastavni dio svakog uha i štiti ovaj organ od bakterija i infekcija. Ipak, kada se u uhu nalazi previše voska ili kada se vosak štapićem za uho potisne preduboko, dolazi do začepljenja ušnog kanala, a to onda može uzrokovati i oštećenja sluha. Važno je kod pojave prvih simptoma kao što su bolovi ili svrbež u uhu reagirati i potražiti liječničku pomoć, piše N1.

Najnovije

Još iz rubrike