4.5 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Njemačka: Progovorila majka 12-godišnjaka koji je preminuo dva dana nakon što je...

Njemačka: Progovorila majka 12-godišnjaka koji je preminuo dva dana nakon što je cijepljen drugom dozom cjepiva

Majka 12-godišnjeg dječaka iz njemačkog okruga Cuxhaven (Donja Saska) koji je preminuo dva dana nakon što je primio drugu dozu cjepiva protiv korone, za njemački Bild je otkrila što se događalo na dan smrti njezinog sina, piše Fenix magazin.

– Bio je naše sunce, volio je život, imao je mnogo prijatelja. Svima se sviđao. Htjeli smo ga zaštiti cijepljenjem a onda je umro. Nakon druge doze cjepiva protiv korone je dobio temperaturu, ali ubrzo mu je postalo bolje – rekla je u početku razgovora dječakova majka.

No, nedugo nakon toga je počela drama.

– Sin je bio u svojoj sobi, kod kuće je bio moj muž, ja sam bila vani. Kako suprug neko vrijeme nije ništa čuo iz sobe, otišao je u sobu i na krevetu našao beživotno tijelo našeg sina. Pozvao je hitnu, ali već je bilo kasno. Moj sin je umro – rekla je očajna majka.

Dijete je umrlo dva dana nakon druge doze cjepivom BioNTech. Njemački mediji pišu kako točan uzrok smrti 12-godišnjeg dječaka još uvijek nije poznat. Konačni rezultati obdukcije očekuju se najranije sredinom idućeg tjedna.

– Nažalost, moramo izdržati ovu nejasnu situaciju neko vrijeme. Nadajmo se da će u nadolazećem tjednu biti više informacija – rekao je u petak upravitelj okruga Kai-Uwe Bielefeld, piše Fenix magazin.

Obdukcija je u nadležnosti Instituta za sudsku medicinu Sveučilišnog medicinskog centra Hamburg-Eppendorf (UKE). Prema izvješću Instituta Paul Ehrlich (PEI) u Langenu (Hessen), dijete je imalo ozbiljne prethodne bolesti, uključujući kardiovaskularnu bolest.

Slučaj je za njemački Die Welt komentirao poznati pedijatar Jörg Dötsch. Unatoč velikoj zabrinutosti roditelji, pedijatar tvrdi kako je cijepljenje sigurno za djecu.

– STIKO, koji vrlo pažljivo i uz velike troškove provjerava sigurnost cjepiva, a već je bio kritiziran zbog sporosti, nije promijenio preporuku za djecu. Sve dok se to ne dogodi, možemo pretpostaviti da je cijepljenje sigurno – tvrdi Dötsch.

Prijavljeni smrtni slučajevi povezani s cijepljenjem protiv korone kod djece i mladih iznimno su rijetki, tvrde iz Instituta Paul Ehrlich (PEI).

PEI je potvrdio kako je do 30. rujna prijavljeno pet smrtnih slučajeva kod djece i mladih od 12 do 17 godina koji su vremenski povezani s cijepljenjem, odnosno umrli su u periodu od 2 do 24 dana nakon cijepljenja BioNTech cjepivom. Prema podatcima PEI-a, najmanje troje mladih koji su preminuli imalo je ozbiljne prethodne bolesti.

Iz PEI-a napominju kako do sada nisu utvrdili niti jedan smrtni slučaj nakon cijepljenja protiv Covid-19 djece i mladih između 12 i 17-godišnjaka iz Njemačke, a koji bi sa sigurnošću bio povezan s cijepljenjem protiv korone.

Za usporedbu, prema tjednom izvješću Instituta Robert Koch (RKI) od 28. listopada, prijavljeno je 29 potvrđenih smrtnih slučajeva povezanih s koronavirusom među mlađima od 20 godina. U 19 slučajeva bile su dostupne informacije o poznatim prethodnim bolestima, piše Fenix magazin.

Najnovije

Još iz rubrike