6.5 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Danska je uređena država, stručnjaci traže od parlamenta uvođenje COVID potvrda, desni...

Danska je uređena država, stručnjaci traže od parlamenta uvođenje COVID potvrda, desni protiv, lijevi – za

Ravnatelj Danske zdravstvene uprave Søren Brostrøm pozvao je političare da ponovno uvedu zahtjeve za zdravstvenu propusnicu za Covid-19 u zemlji, coronapas, piše thelocal.dk.

U komentaru za TV2, Brostrøm je zatražio od parlamenta da podrži potez za vraćanje zahtjeva za upotrebu zdravstvene propusnice za pristup određenim uslugama i lokacijama u Danskoj.

“Moja preporuka ide političarima i parlamentu jer su to političke odluke”, rekao je Brostrøm za TV2.

“Medicinski gledano, vidim ga kao dobru opciju u kafićima, restoranima, koncertima i noćnom životu. To bi bila dobra ideja u ovom trenutku”, rekao je Brostrøm.

Ravnatelj nacionalnog zdravstvenog tijela također je rekao da je zabrinut zbog zdravstvenog sustava s obzirom na trenutni porast infekcija u Danskoj.

Prethodni zahtjevi za korištenje coronapasa ukinuti su 1. rujna, ali s obzirom da broj zaraženih Covid-19 trenutno raste u Danskoj, stručnjaci su već pozvali da se COVID propusnica vrati u upotrebu kako bi se zaustavilo širenje infekcije.

Brostrøm je dodao težinu ovim pozivima tražeći od političara da ponovno uvedu propusnice.

‘Corona putovnica’ potvrđuje da je vlasnik imao negativan test u posljednja 72 sata, cijepljenje ili se nedavno oporavio od Covid-19, što daje imunitet na bolest.

Zbog promjene u klasifikaciji Covid-19, vlada sada mora imati parlamentarnu potporu za uvođenje većine ograničenja protiv korona virusa, uključujući zahtjeve coronapasa.

Točnije, to znači potporu u saborskom odboru za epidemije za nadogradnju klasifikacije Covid-19 na “kritičnu prijetnju društvu”, kao što je bio slučaj do rujna ove godine.

Parlament bi također mogao glasovati zbog ograničenja na individualnoj osnovi.

Konzervativna stranka je u petak rekla da ne podržava vraćanje dokumentacije za pristup mjestima kao što su restorani i barovi.

“Kapacitet testiranja je već dosta povećan pa se zaražene osobe mogu identificirati i izolirati. Oni koji su izmjereni trebali bi dobiti priliku da rade prije nego što počnemo govoriti o COVID propusnici”, rekao je glasnogovornik Per Larsen.

Druga desničarska stranka, Danska narodna stranka, ranije je potvrdila svoje protivljenje ponovnom uvođenju COVID propusnice, dok je lijeva Socijalistička narodna stranka (SF) rekla da se slaže s Brostrømom.

“Mislim da je dobra ideja ponovno uvesti coronapas jer se infekcije dramatično povećavaju u danskom društvu. To je jedna od najintervencionističkih metoda koje možemo primijeniti kako bismo osigurali da su ljudi cijepljeni ili testirani”, rekla je čelnica stranke Pia Olsen Dyhr.

“To nam je potrebno ako želimo ponovno staviti infekcije pod kontrolu”, dodala je.

Ukupno 2.598 novih potvrđenih slučajeva Covid-19 u četvrtak bio je najveći u Danskoj dosad u 2021.

Ukupno 246 osoba je hospitalizirano s Covid-19 u Danskoj u četvrtak, gotovo tri puta više od 86, koliko je primljeno s virusom prije mjesec dana.

Danska ima više od 75 posto procijepljenog stanovništva, piše thelocal.dk.

Najnovije

Još iz rubrike