5.5 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Crvenilo lica – Što ga uzrokuje i kako se tretira?

Crvenilo lica – Što ga uzrokuje i kako se tretira?

Postoji više razloga zašto dolazi do crvenila lica. Od raznih alergija čije uzroke tek treba otkriti do raznih problema s kožom. Nekada crvenilo lica može biti i znak određene bolesti. Treba pratiti postoje li i drugi simptomi te ukoliko se crvenilo ne povuče, posjetiti liječnika.

Zašto dolazi do crvenila lica?

Do crvenila u licu dolazi kada se poveća protok krvi, odnosno kada se pojavi povećani dotok krvi u područje obraza, krvne žile se šire, a kao posljedica se javlja crvenilo. Osim toga, crvenilo lica se može pojaviti i zbog:

1. Problema sa štitnjačom

Kada tijelo proizvodi premalo ili previše hormona štitnjače dolazi do niza različitih promjena u tijelu, a kao posljedica se onda javlja i crvenilo po tijelu i licu.

2. Lijekovi

Pojedini lijekovi za nuspojavu imaju crvenilo lica. Ova se nuspojava neće pojaviti kod svih ljudi, već samo kod nekih. Kada osoba primijeti da crvenilo uzrokuje lijek, potrebno je posjetiti liječnika koji će potom odrediti drugi lijek.

3. Alkohol

Alkohol proširuje krvne žile, zbog čega dolazi i do crvenila u licu. Što više alkohola osoba popije, to su i veće šanse za pojavom crvenila.

4. Problemi s kožom

Razna kožna oboljenja mogu izazvati crvenilo u licu. Najčešće se radi o stanju zvanom Rosacea koje se pojavljuje u 30-tim godinama života i često se nasljeđuje genetski. Ovo crvenilo lica se pojavljuje i nestaje, a zahvaćeni su obrazi, nos, brada ili čelo. Mogu se vidjeti i male krvne žile, a dolazi i do pojave prištića. Rješenje za ovaj problem je odlazak liječniku koji će prepisati odgovarajuću antibiotsku kremu koja će umanjiti crvenilo. Osim toga, crvenilo lica može izazvati i psorijaza, seboreja, atopijski dermatitis ili alergije.

5. Određene bolesti

Neke bolesti mogu izazvati crvenilo lica kao što je na primjer lupus. Prvi znak lupusa je crvenilo lica u obliku krila leptira. Važno je posjetiti liječnika koji će odrediti pravu terapiju.

Osim toga, do crvenila lica može dovesti i povišena tjelesna temperatura, neugodne situacije, ljutnja ili neke druge emocije, menopauza i cluster glavobolja.

Kada je potrebno posjetiti liječnika?

Kada se crvenilo na licu ne povlači potrebno je posjetiti liječnika. Jednako tako, kada je crvenilo na licu izazvano određenim lijekovima ili nastalo kao posljedica alergije, također treba posjetiti liječnika.

Ako si želite sami pomoći kod crvenila lica, možete ohladiti čaj od kamilice i staviti ga na lice. Pomoći može i gel biljke Aloe Vera koji će hladiti i umiriti lice. Za crvenilo lica je odlična i ružina vodica koja se može kupiti u specijaliziranim trgovinama.
Dakle, crvenilo lica se može pojaviti kao posljedica bolesti, uzimanja lijekova ili zbog kožnih oboljenja. Važno je reagirati i otkriti pravi razlog crvenila te ga tretirati odgovarajućim lijekovima koje je odredio liječnik, piše N1.

Najnovije

Još iz rubrike