Vodostaj Neretve narastao, lokalna cesta kod Metkovića pod vodom i zatvorena, na terenu vatrogasci

Dnevnik.hr

U glavnom gradu BiH, Sarajevu je kaos. Obilni pljuskovi izazvali su poplave u prigradskim naseljima. Reporter Dnevnika Nove TV Ivan Kaštelan prati stanje vodostaja naših rijeka, posebno Neretve koja je nabujala i u Konjicu u BiH se na više mjesta izlila iz korita.

Za područje doline Neretve proglašeno je pripremno stanje obrane od poplava zbog velikih oborina posljednjih dana. Posebno se to osjeća nekoliko kilometara od Metkovića, na putu za Zažablje gdje je jedna lokalna cesta zbog pritoka rijeke Neretve zatvorena u potpunosti za promet jer je pod vodom.

Neretva je još uvijek u svojem koritu, ali brojni pritoci već su došli do rubova nasipa koji su postavljeni.

Gost Dnevnika Nove TV, Andrej Pavlović iz Hrvatskih voda kazao je kako stanovnici mogu mirno spavati.

“Rijeka Neretva je stabilna, u dobrom stanju. Vodostaji su na 203 cm, to još nije ni pripremno stanje, može još rasti. Mi smo obavili pripremne radnje kroz protekla dva dana, zatvorili smo sve ustave tako da građani mogu biti sigurni i spavati mirno večeras”, kazao je Pavlović.

O potopljenoj prometnici kaže kako je to vodotok Pologuše i njezinih izvora koji su u doticaju s Popovim Poljem u BiH s lokalnim izvorima.

“Na tom području imamo proglašeno redovnu obranu od poplava, uspostavljeno je 24-satno dežurstvo gdje ljudi iz ispostave i tvrtke koja vodi održavanje obrane od poplava vodi računa da ne dođe do šteta”, dodao je Pavlović.

“Mi, uz svu količinu vode koja dolazi iz BiH, imamo i utjecaj plime i oseke koja utječe na razinu rijeke Neretve”, dodao je.

Pavlović kaže kako stanje u BiH nema veze s nama. “To je drugi sliv, nema veze s nama. Neće biti problema oko toga”, rekao je Pavlović.

Idućih dana predviđena je kiša, Pavlović kaže kako ih neće iznenaditi. “Bit ćemo tu, spremni i pripremni koliko bude trebalo”, rekao je.

O ulaganju u održavanje obrane od poplava i nasipe kaže kako je potrebno održavanje. “Treba održavati. Sustav, kad se izgradi, treba održavati kako bi bio u svojoj funkciji”, zaključio je Pavlović, piše Dnevnik.hr

Share This Article