1.3 C
Zagreb
Naslovnica Tech I Pfizer razvio lijek protiv COVID-19 koji se može uzimati kod kuće

I Pfizer razvio lijek protiv COVID-19 koji se može uzimati kod kuće

Pfizer je objavio kako su razvili lijek koji bi hospitalizaciju i smrtnost od COVID-19 kod pacijenata s visokim rizikom, mogao smanjiti za čak 89 posto.

U objavi za javnost naveli su kako planiraju predati rezultate svog ispitivanja američkom regulatoru i zatražiti hitnu autorizaciju. Prema njihovim podacima, uzimanje lijeka tijekom razdoblja od pet dana dramatično je smanjio rizik od hospitalizacije, pod uvjetom da se s uzimanjem lijeka započelo u roku od tri do pet dana od prvih simptoma. Lijek Paxlovid koristi enzime proteze kojima onemogućava daljnje repliciranje virusa. Istraživanje koje još nije objavljeno u medicinskim časopisima, za Pfizer je izuzetno indikativno kad je učinkovitost lijeka u pitanju.

Presretni smo što smo postigli tako visoku učinkovitost u ovoj studiji. To će imati nevjerojatne implikacije za pacijente diljem svijeta, istaknula je glavna znanstvenica u Pfizerovoj podružnici, Analiesa Anderson.

Zanimljivo, Pfizer je u razvoju ovog novog lijeka iskoristio eksperimentalni antivirusni lijek originalno razvijen za liječenje SARS-a. No, taj je lijek bilo potrebno primjenjivati intravenozno. Stoga su izmijenili originalne molekule i dobili spoj koji je izuzetno učinkovit u borbi protiv COVID-19, a može se koristiti u obliku pilule.

To je već drugi lijek koji obećava izvrsne rezultate u liječenju i zaštiti od COVID-29. Podsjetimo, Merck je s partnerima razvio lijek koji je odobren u Velikoj Britaniji, a koji smanjuje rizik od razvoja ozbiljnog oblika bolesti ili smrti za polovicu i to kod pacijenata s blagim ili umjerenim oblikom COVID-19.

Stručnjaci ističu kako bi lijek koji se može uzeti kod kuće, pri prvim simptomima COVID-19, mogao biti prekretnica u borbi protiv pandemije. Naravno, pod uvjetom da je lijek široko dostupan.

Iz Pfizera tvrde kako planiraju lijek ponuditi svima, no po različitim cijenama. Tako bi bogatije zemlje plaćale više, a siromašnije manje za isti lijek. Optimistično najavljuju i kako bi do kraja godine mogli proizvesti više od 180 tisuća kutija lijeka, a do kraja 2022. taj bi se broj mogao popeti na 50 milijuna. Naravno, pod uvjetom da lijek bude odobren diljem svijeta, prenosi Dnevnik.hr

Najnovije

Još iz rubrike