4.8 C
Zagreb
Naslovnica Gospodarstvo Grad Zagreb potpuno ukida mjeru roditelj odgojitelj, prijedlog već na javnom savjetovanju

Grad Zagreb potpuno ukida mjeru roditelj odgojitelj, prijedlog već na javnom savjetovanju

Grad Zagreb na javno je savjetovanje poslao prijedlog za trajnim ukidanjem mjere roditelj odgojitelj. Početkom prosinca o prijedlogu će se glasati u Gradskoj skupštini, a kao razlozi ukidanja navode se visoki troškovi te mali ili dvojben demografski učinak.

Na javno savjetovanje šalje se prijedlog Grada zagreba o trajnom ukidanje mjere roditelj odgojitelj. O tom će se prijedlogu 9. prosinca glasati i u Gradskoj skupštini.

Trenutačno je mjera privremeno obustavljena, a kao glavni razlog potpunog ukidanja navode se visoki troškovi koje se izdvaja za tu mjeru te mali ili dvojbeni demografski učinak.

”Financijski iznos utrošen na mjeru mogao je biti pravednije raspodijeljen za svu djecu grada Zagreba. Na mjeru roditelj odgojitelj je od 2016. do 2021. utrošena 1,8 milijarda kuna. Prve godine za mjeru je izdvojen 21 milijun kuna, a 2021. bit će potrebno 528 milijuna kuna, odnosno gotovo 44 milijuna kuna mjesečno. Sredstva do sada utrošena za mjeru dostatna su za izgradnju 27 vrtića, od čega bi imali koristi svi roditelji, uključujući roditelje s manje djece, ali i roditelji s više djece koji se nisu uključili u mjeru”, stoji u obrazloženju iz Grada.

Otkriveno je i što bi se točno i kako promijenilo za korisnike mjere.

”Korisnicima kojima je dijete za koje se koristi mjeru navršilo sedam godina prestaje novčana potpora s 30. travnja 2022., ali im se otvara mogućnost zaposlenja po stupanju izmjena na snagu i istovremenog primanja naknade do 30. travnja 2022. godine.

Korisnicima kojima je dijete za koje koriste mjeru mlađe od sedam godina, od 1. svibnja 2022. mjesečna naknada se smanjuje na 1.000,00 kn, ali im se otvara mogućnost zaposlenja po stupanju izmjena na snagu i istovremenog primanja naknade do sedme godine djeteta za koje se koristi mjeru te omogućuje upis djece u dobi od tri od šest godina u vrtić”, obrazloženo je, piše Dnevnik.hr

Najnovije

Još iz rubrike