5.5 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Zbog dezinformacija koje šire nestručne osobe Hrvatska će postati jedna od država...

Zbog dezinformacija koje šire nestručne osobe Hrvatska će postati jedna od država svijeta koje su najteže pogođene pandemijom

Hrvatska je suočena s 4. valom pandemije COVID-19, a dočekuje ga s relativno niskim stupnjem procijepljenosti stanovništva u odnosu na druge države Europske Unije. U ovom valu dominira delta soj virusa, koji je znatno zarazniji od sojeva u prethodna tri vala, a i nešto opasniji za sve dobne skupine.

Svaki porast broja slučajeva iz tjedna u tjedan znak je da protuepidemijske mjere koje su na snazi ne djeluju dovoljno i da je nužno prilagođavati njihov opseg kako bi se spriječio daljnji veliki rast. Brojne su države u svijetu svojim primjerima pokazale da je moguće zaštititi živote stanovnika i čuvati zdravstveni sustav. To se postiže upravljanjem krizom, povjerenjem u struku i jedinstvom cijelog društva u razumijevanju situacije, cijepljenjem što većeg udjela svog stanovništva, te pravodobnim uvođenjem niza raspoloživih protuepidemijskih mjera.

U Hrvatskoj se ta stečena iskustva ne primjenjuju u dovoljnoj mjeri, a dezinformacije koje šire nestručne osobe i koje sustavno potcjenjuju ozbiljnost ove pandemije i dalje su glavni izvor informiranja za velik broj građana.

Zbog toga će Hrvatska tijekom idućih tjedana bilježiti vrlo velik broj zaraženih, hospitaliziranih i umrlih i postat će jedna od država svijeta koje su najteže pogođene pandemijom.

Pozivamo građane da se informiraju od stručnih ljudi i pridržavaju se mjera koje mogu spriječiti širenje ove zarazne bolesti, a necijepljene da se cijepe i time pomognu smanjenju opterećenja za zdravstveni sustav, koji se sada nalazi u izuzetno teškoj situaciji, stoji u izjavi koju potpisuju prof. dr. sc. Andreja Ambriović Ristov, akademik Nenad Ban, dr. sc. Petra Klepac, prof. prim. dr. sc. Branko Kolarić i akademik Igor Rudan.

Stožer: U Hrvatskoj danas 6.310 novozaraženih, umrle su 32 osobe

Najnovije

Još iz rubrike