VIDEO Milanović: Nadam se da Rafale nećemo dobiti na klocnama bez goriva; Možda jesam za psihijatriju, ali za šefa Klinike; Možda zatraži ostavku Pape; Stanje vojnih objekata “jedan kriminalni nemar”

Screenshot: N1

Zoran Milanović sudjelovao je u Gospiću na obilježavanju 29. obljetnice ustrojavanja 9. gardijske brigade “Vukovi“ i ustrojavanja Motorizirane bojne ‘Vukovi’.

“Nemojte me ništa pitati o Banožiću”, rekao je novinarima.

“Premijer ima problem, njegov je ministar u sukobu s načelnikom Glavnog stožera, to je ozbiljna stvar”, kaže Milanović dodajući da je Banožić ušao u otvoreni sukob s vrhovnim zapovjednikom.

“Idem kod Svetog oca za dva tjedna, strahujem da Banožić i njegovu ostavku ne zatraži, kako je krenulo”, kaže.

“Ja možda jesam za psihijatriju, ali za šefa klinike”, kaže predsjednik.

Pismo premijeru

Na pitanje o pismu koje je poslao premijeru kaže da nije odgoovreno na njega pa je onda njegova dužnost da ga objavi.

“Na sjednicu VE-a neću ići jer je to dužnost premijera. Ako imate ovakve ministre, onda imamo funkcionalni problem. Prema Ustavu, članku koji sam osobno sastavio, dok je Plenković kuhao kavu u Parizu, piše tko predstavlja RH u VE-u. Predstavljaju je predsjednik Republike i Vlada. Odmah sam se povukao i rekao – Vlada. Ja sam mogao ova dva tjedna izvesti egzekuciju nad nizom neselektivno izabrnih časnika i generala”, govori Milanović.

“Vidjet ćemo tko mora ići u mirovinu, ali ovako čovjeka šutnut bez obrazloženja, bez stvarnog razloga… Neka malo pročešljaju kabinet ministra. Tko to radi”, govori Milanović.

Milanović kaže i da stanje objekata koje koristi vojska pokazuje “jedan kriminalni nemar”.

“Gdje je novac za raketna sredstva i granate? … Tu bih stao jer su to pitanja na koja će odgovor morati dati premijer. To ne može ni Medved, ministar ne postoji. U Požegi krov nisu zamijenili nakon one tuče. Kad treba nekog zaposliti iz HDZ-a, sve funkcionira u hranidbenom lancu”, govori.

“Ovo što radim pred medijima je pokazatelj koliko je to postalo urgentno. I što se poduzima? Ništa, hladna sociopatska reakcija… Tako se dobivaju izbori kod njega u Vinkovcima. Svaka čast Vinkovcima, u Zagreb uvijek šalju najgore”, kaže predsjednik.

“Nadam se da Rafale nećemo dobiti na klocnama bez goriva”, govori predsjednik.

“Totalni nemar, i to čovjeka koji je bio ministar državne imovine. U ime Oca i Sina…”, govori predsjednik.

“Ministar je bio pozvan, otišao je na N1, to mu je bilo važnije. Je li zatražio ostavku Svetog oca? Nije. Pozovite ga sutra, možda zatraži”, odgovara na pitanje je li ministar danas bio pozvan u Gospić.

“Ovdje dovesti nekog Amerikanca ili Nijemca? Mene je stid. Nemar. Ali se zato puše cigare od sto dolara… Ne postaje se tako gospodin”, kaže.

“Kak da vam velim? Da se skuliram? Dobro skulirat ću se, gdje uči te fore, na internetu?”, govori o premijerovoj poruci da se skulira do 9. studenog.

“S generalima se razgovara hijerarhijski, nikada bez višeg nadređenog. Ja mogu sad pozvati nekog generala, ali uvijek je prisutan Hranj. Vojska funkcionira po principu hijerarhije i stege, ili ne funkcionira”, govori Milanović.

Bosna i Hercegovina

“Nisu na rubu sukoba, oni nemaju ‘leba da jedu, mogu se samo kestenima gađati. Dodik je ponekad neobuzdan, ali s njim se dogovorimo za 10 minuta, i to ne o podjeli Bosne”, govori Milanović.

“Imat ćemo nesporazuma, ali ajdemo vidjeti što možemo napraviti u BiH da ostane čitava”, kaže predsjednik dodajući da svaka strana mora imati nekog kome vjeruje, a s druge strane nekoga kome ne baš potpuno ne vjeruje.

Sukob

Ministar Banožić danas nije u Gospiću. Na N1 je ranije danas govorio o svom sukobu s predsjednikom i rekao kako Milanović misli da je on država i zakon te da se tako i ponaša.

“Narod osjeća da se predsjednik Republike ne ponaša zdravo. Kad dođete na niže razine zapovijedanja, onda čujete i nešto puno teže, da se ljudi srame ovoga što on radi s Hrvatskom vojskom”, rekao je Banožić tijekom razgovora s Ivom Puljić Šego.

“Sve uvrede koje su se dogodile, njegove su na osobnoj razini, a ono što ja govorim isključivo je u okviru zakona”, rekao je Banožić.

Predsjednik Milanović danas je objavio pismo koje je poslao predsjedniku Vlade, Andreju Plenkoviću.

“Ukoliko Vaša Vlada nastavi s ovakvim postupanjem, odnosno ako Vaš ministar ustraje politizaciji Oružanih snaga, po potrebi ću koristiti i odredbu stavka 5. članka 144. Ustava RH u segmentu obrane, a u svrhu zaštite interesa Republike Hrvatske”, stoji u pismu koje je objavio Milanović, piše N1.

VIDEO Banožić otkrio što mu je Plenković rekao oko sukoba s Milanovićem

Milanović objavio pismo koje je poslao Plenkoviću

Share This Article