-0.2 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo U Velikoj Britaniji odobren prvi lijek protiv COVID-19 u obliku pilule, smanjuje...

U Velikoj Britaniji odobren prvi lijek protiv COVID-19 u obliku pilule, smanjuje rizik od teškog oblika COVID-19 i smrti za 50 posto

Britanska regulatorna agencija za lijekove i zdravstvenu skrb (MHRA) odobrila je uporabu prve pilule za liječenje od COVID-19.

Lijek Molnupiravir, kojeg je upravo odobrila MHRA za korištenje u Velikoj Britaniji, namijenjen je osobama koje imaju pozitivan test na COVID-19 i koje imaju najmanje jedan rizičan faktor za razvoj teškog oblika te bolesti, poput dijabetesa, srčanih bolesti, pretilosti ili da su starije od 60 godina.

MHRA ističe da je lijek siguran i učinkovit u smnjivanju rizika od hospitalizacije i smrti kod ljudi s blagim do umjerenim simptomima COVID-19 i koji spadaju u rizične skupine.

Molnupiravir remeti razmnožavanje novog koronavirusa u tijelu, a proizvode ga tvrtke Ridgeback Biotherapeutics i Merck Sharp & Dohme (MSD).

Na taj način lijek sprječava stvaranje prevelikog virusnog opterećenja u tijelu, a s tim i težinu same bolesti.

Iz MHRA napominju da se lijek trebao uzeti u što kraćem roku nakon pozitivnog COVID-19 testa te unutar prvih pet dana od dijagnoze bolesti, prenosi Dnevnik.hr

Najnovije

Još iz rubrike