4.8 C
Zagreb
Naslovnica Tech Tragovi vode pronađeni u galaksiji udaljenoj 12,8 milijardi svjetlosnih godina od Zemlje

Tragovi vode pronađeni u galaksiji udaljenoj 12,8 milijardi svjetlosnih godina od Zemlje

Astronomi su otkrili tragove vode u galaksiji udaljenoj 12,8 milijardi godina od Zemlje. To je ujedno postalo i najudaljenije otkriće vode izvan Sunčevog sustava, tvrde astronomi.

Tragovi vode pronađeni su u velikoj galaksiji SPTO311-58 koja potječe iz vremena kad je svemir bio star svega 780 milijuna godina. SPT0311-58 zapravo čine dvije galaksije koje se stapaju i najveća je trenutno poznata galaksija iz doba ranog svemira te ima više prašine i plina od drugih jednako ranih galaksija.

Astronomi sa Sveučilišta Illinois su za otkriće molekula vode u toj galaksiji koristili teleskop ALMA (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array) u Čileu.

Njihovo otkriće sugerira da je molekularni svemir započeo vrlo rano, razvijajući se od helija i vodika ili helij hidrida u kompleksnije molekularne kombinacije vrlo brzo nakon postanka svemira.

Elementi teži od helija i vodika stopljeni su u jezgri zvijezde kako se bliži njezin kraj pa istraživanje američkih astronoma sugerira da su se prve zvijezde formirale i ugasile unutar prvih 800 milijuna godina od postanka svemira te da su njihove smrti proizvele molekule unutar tog vremenskog perioda.

Pronalazak dokaza vodenih molekula toliko daleko u prošlosti svemira dalo je timu američkih astronoma uvid u to koliko se svemir svemir mijenjao.

Osim molekula vode, američki astronomi otkrili su i molekule ugljičnog monoksida.

Kisik i ugljik su elementi prve generacije te u molekularnim formama ugljičnog monoksida i vode, oni su ključni za život kakvog poznajemo, ističe Sreevani Jarugula, vodeći autor studije, prenosi Dnevnik.hr

Najnovije

Još iz rubrike