5.5 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Pusić: Banožić je kolateralna žrtva sukoba Plenkovića i Milanovića

Pusić: Banožić je kolateralna žrtva sukoba Plenkovića i Milanovića

Bivša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić komentirala je u Novom danu sukob predsjednika Republike i ministra obrane.

Ona kaže da kad gledate srž ovog sukoba, on je “središte oluje političke irelevantnosti”.

“To nisu teme. Međutim, sukob i javni govor jesu teme jer demokracija u velikoj mjeri počiva na poštovanju i uvažavanju institucija. Ako ljudi to ne rade, demokracija nema puno načina kako reagirati. Zato je ova vrsta sukoba i retorike štetna”, govori Pusić.

“Predsjednik Republike je osoba s najvećim legitimitetom. S tog stanovišta ima male ovlasti, ali veliki legitimitet. U tom sustavu je važno imati takvu ravnotežu. Uopće nije moguće da predsjednik države bude u sukobu s jednim ministrom. Ministar je pomoćnik predsjednika vlade u njegovom poslu na izvršnoj funkciji. Tu je ministar Banožić neka vrsta kolateralna žrtve predsjednika Vlade i države. Njega je premijer malo ugurao u taj sukob i on se tu dao uhvatiti, malo naivno. Nije njegovo mjesto da bude u sukobu s predsjednikom države. Za njega prije tjedan dana nitko nije znao”, govori bivša ministrica.

O tvrdnjama ministra Banožića da je spriječio odlazak hrvatske vojske u BiH, Pusić kaže da je to “izmišljotina”.

“U svakom slučaju, ono što je apsurdno u toj situaciji, jedino oko čega se Vlada i predsjednik države slažu, a ja se ne slažem s njima, i oko čega imamo stav u vanjskoj politici je odnos prema BiH. I ta tvrdnja da je Hrvatska gotovo izvršila napad na BiH, to mi se čini nedopustivo, čak i ovakvoj blesavoj svađi. Ne mogu se sjetiti primjerenije riječi. Recimo, mi sada nemamo pojma koji je stav Hrvatske prema npr. većoj autonomiji i izgradnji obrambenih snaga EU-a, prema našoj situaciji i položaju unutar NATO-a… U masu stvari o kojima bi trebali imati stav, mi to ne znamo, ali što misli o mentalnom zdravlju predsjednika države ministar obrane, e to znamo. To bi trebalo prekinuti. Ministar nema što, nije njegova razina, to je iznad njegove glave, da se on sukobljava s predsjednikom države”, govori.

Ona kaže i da “Plenković najopasniju opoziciju ima unutar HDZ-a”. “I tu ga je negdje predsjednik države pogodio HDZ i premijera. Bez stvarne opozicije, neke druge stranke, opozicija Plenkoviću, ona koja je opasna, je ona kojoj se predsjednik države u ovom trenutku obraća, je ona u njegovom vlastitom dvorištu”, kaže.

Najnovije

Još iz rubrike