1.3 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Najčešći razlog nadutosti i kako si pomoći?

Najčešći razlog nadutosti i kako si pomoći?

Nadutost može biti jako neugodna i bolna.

Nadutost je često uzrokovana viškom plinova, zatvorom i lošom prehranom, a najčešći uzrok je neravnotožera mikrobioma u probavnom sustavu. Najbrži način za rješavanje problem? Otkrite uzrok.

“Neravnoteža mikrobioma kod nekih pojedinaca može biti uzrok nadutosti, točnije, loših bakterija je više nego dobrih”, kaže Keri Gans, nutricionistica.

Mikrobiom se sastoji od milijuna mikroorganizama koji žive u debelom crijevu. Oni pomažu tijelu razgraditi hranu, stvoriti vitamine i hormone, pomažu i imunološkom sustavu, probavnom sustavu, a mogu utjecati i na raspoloženje te kognitivne funkcije.

“Zdravlje probavnog sustava može utjecati na kompletno stanje organizma, a to onda može utjecati na razinu energije i raspoloženje, imunološki sustav i koncentraciju”, rekla je nutricionistica Cara Harbstreet. Jedna od glavnih razloga lošeg probavnog zdravlja može biti stres.

Kako si pomoći?

Nekoliko je mogućih pristupa.

Prvi od njih je da smanjite stres. Kako biste pobijedili nadutost počnite prakticirati vježbe opuštanja od stresa. Četiri puta duboko udahnite prije jela, jedite polako i bez distrakcija te dobro žvačite hranu.

Druga metoda je da konzumirate više probiotika. Probiotici pomažu poboljšati probavno zdravlje, smanjuju nadutost i bol u trbuhu. Možete uzimati suplemente, za što se treba konzultirati s liječnikom, možete jesi hranu bogatu probioticima poput jogurta, fermentirane namirnice poput kimchija ili piti fermentirane čajeve poput kombuche, piše Eat this, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike