3.4 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Imate li problema s padom energije sredinom dana? Studija nudi rješenje

Imate li problema s padom energije sredinom dana? Studija nudi rješenje

Bilo da radite od kuće ili iz ureda, pad koncentracije i energije oko 15 sati je neizbježan. Ujutro smo učinkoviti, obavljamo pozive i organiziramo susrete i sastanke tima, šaljemo mejlove brzo i automatizirano.

Međutim, kako dan odmiče, naša energija nestaje. I bez obzira na to što pojedemo za ručak, koliko kofeinskih napitaka popijemo, odjednom se osjećamo kao da smo ostarjeli jedno desetljeće. Budući da gubimo koncentraciju, vrijeme kao da nam sporo prolazi, a dnevne obveze nisu ni blizu gotove.

Ova mentalna iscrpljenost je uobičajen osjećaj za mnoge, ali čini se da bi tjelovježba mogla biti lijek. Kao što svatko tko je bio u krizi može posvjedočiti, oblačenje odjeće za trening i preznojavanje možda je posljednja stvar na pameti, ali upravo to bi moglo biti ono što vam treba. Kao što sugerira nedavno objavljena studija njemačkih istraživača, vježbanje može preokrenuti ovaj mentalni umor u samo 30 minuta.

Za potrebe studije ispitanici koji su proživljavali mentalnu iscrpljenost podijeljeni su u tri skupine: jedni su odrađivali 30 minuta aerobne vježbe, drugi 30 minuta laganog istezanja i treći 30 su minuta gledali TV seriju Teorija velikog praska.

Grupa koja je biciklirala 30 minuta na sobnom biciklu izvijestila je da se osjeća manje mentalno umorna, ima poboljšano raspoloženje i bolju percepciju svojih mentalnih sposobnosti, a također je pokazala intenzivniju sposobnost preuzimanja novih zadataka. U konačnici, 30 minuta se pokazalo korisno za vraćanje funkcija višeg reda, pomažući radnicima da se vrate zadacima i budu spremni za akciju.

Kao što su istraživači otkrili, tjelovježba tijekom vremena ručka čini čuda – ne samo kratkoročno već i dugoročno. Osim osjećaja osvježenja nakon vježbanja, možete se boriti i protiv dugotrajnih negativnih promjena u strukturi i funkciji mozga koje mogu doći s kroničnim, trajnim mentalnim umorom. Što se netko osjećao umornije, to ga je 30-minutni ciklus vježbanja više osvježio, pokazala je studija.

Međutim, vrijedno je napomenuti da je studija razmatrala samo 30 minuta lagane aerobne vježbe, tako da nije sasvim jasno kakav bi utjecaj, recimo, jednosatno trčanje ili vježba većeg intenziteta mogli imati na mentalni stres.

Kao što sugerira Women’s Running, “budući da znamo da se mentalni stres i fizički stres međusobno nadopunjuju, vjerojatno je da, ako preduga ili preintenzivna vježba dodatno opterećuje tijelo, to može doprinijeti umoru, a ne pomoći vam da se oporavite”.

No unatoč tome što je tjelovježba učinkovito sredstvo za podizanje raspoloženja i za prevladavanje mentalnog umora i osjećaja izmoždenosti u poslijepodnevnim satima, studije također pokazuju da ljudi često odustaju od treninga kad se osjećaju preopterećeno jer smatraju da dugoročne koristi nisu toliko važne kao njihova neposredna potreba za odmorom. Ipak, dok vam um možda govori da se odmorite i opustite, vježba je upravo ono što vašem tijelu treba za osjećaj energije i svježine, piše Women’s Health, a prenosi Index, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike