6.5 C
Zagreb
Naslovnica Gospodarstvo Sberbank napušta RH, podružnicu prodaju grupaciji pod kontrolom srpskog ‘kralja šećera‘

Sberbank napušta RH, podružnicu prodaju grupaciji pod kontrolom srpskog ‘kralja šećera‘

Ruski bankarski gigant Sberbank napušta hrvatsko i tržišta u hrvatskom susjedstvu, priopćili su u srijedu navečer iz te banke navodeći da su potpisali ugovor o prodaji svojih banaka podružnica grupaciji pod kontrolom srpskog poduzetnika Miodraga Kostića, poznatog i kao ‘kralja šećera’

– Dana 3. studenog 2021. godine, Sberbank Europe AG potpisao je ugovor s društvima AIK Banka a.d. Beograd, Gorenjska banka d.d., Kranj i Agri Europe Cyprus Limited o prodaji svojih banaka-podružnica u Bosni i Hercegovini (Sberbank BH d.d. Sarajevo i Sberbank a.d. Banja Luka), Hrvatskoj (Sberbank d.d.), Mađarskoj (Sberbank Magyarország Zrt.), Srbiji (Sberbank Srbija a.d. Beograd) i Sloveniji (Sberbank banka d.d.), navodi se u priopćenju.

– Ukupna imovina navedenih banaka iznosi 7,329 milijardi eura i upravljaju s ukupno 162 poslovnice te servisiraju oko 600.000 klijenata (podaci za kraj 2020. godine), naveli su u Sberbanku.

Kako stoji u priopćenju, odluku ‘o smanjenju svoje geografske prisutnosti u središnjoj i istočnoj Europi’ Sberbank je donio kako bi se ‘usredotočio na svoja ključna tržišta i ispitao nove poslovne modele’.

– Sberbank Češka ostaje u vlasništvu Sberbank Europe AG i nastavit će poslovati sukladno usvojenim poslovnim modelom, najavili su.

– Nakon detaljne analize nekoliko opcija, transakcija s AIK Bankom, Gorenjskom bankom i Agri Europe Cyprus Limited, pokazala se najatraktivnijom iz perspektive Sberbank Europe AG, navodi se u priopćenju.

– Kupci su u značajnoj mjeri prisutni u regiji i imaju jasnu viziju budućeg razvoja te podržavaju daljnji rast banaka, čime se osigurava da će klijenti i dalje moći računati na ​​usluge iste visoke razine kvalitete, pojašnjavaju u Sberbanku.

– Zaključenje transakcije podliježe odobrenjima nacionalnih i međunarodnih regulatora, kao i nacionalnih tijela za zaštitu tržišnog natjecanja, što se očekuje u 2022. godini, zaključuje se u priopćenju, piše Jutarnji.

Najnovije

Još iz rubrike