5.5 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Pusić: Banožić će morati otići jer država i vlada moraju funkcionirati

Pusić: Banožić će morati otići jer država i vlada moraju funkcionirati

Bivša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić komentirala je sukob predsjednika Zorana Milanovića s ministrom obrane Mariom Banožićem.

“Malo mi je neugodno što razgovaramo o toj temi. Moj je dojam da se radi o jednoj velikoj oluji političke irelevantnosti, političke nevažnosti”, rekla je Pusić Večernjem listu.

“Moje je mišljenje da tu izvršna vlast ima prvu odgovornost, izvršna vlast je ta koja je ‘gazdarica’, ta koja vodi politiku. Ministar je tu osoba postavljena od parlamentarne većine, od vlastite stranke i moje je mišljenje da bi se trebao suzdržati od bilo kakvog komentiranja vrhovnog zapovjednika i uopće ulaženja u bilo kakvu polemiku. Ono što mogu reći u ministrovu obranu, predsjednik zna i u ovom slučaju koristi žestoke i neuobičajene riječi. Tu čovjek može razumjeti da se netko osjeća isprovociran. Jedan ministar nije na razini da se svađa s predsjednikom, a naročito ministar obrane s obzirom na to da je predsjednik vrhovni zapovjednik oružanih snaga”, rekla je Pusić i dodala da je predsjednik jedini koji je neposredno izabran većinom glasova građana.

“Sasvim je jasno da je ministar tu kolateralna žrtva sukoba koji trajno traje između premijera i predsjednika, što po mom mišljenju nije potrebno”, rekla je i dodala je da to nije ”tvrda kohabitacija, već blesava”.

Pusić smatra da je nevjerojatno da se govori o opozivu predsjednika.

“Vi se možete ljutiti, ali ne možete vi uopće razgovarati o jednoj takvoj temi. Svaki ministar, da je malo pametniji, znao bi da se ministra lako smjeni, a predsjednik je izabran na direktnim izborima, prema tome nema nikakve šanse za to”, rekla je.

“Mislim da će ministar morati otići jer država i Vlada moraju funkcionirati. Naravno da će premijer, jer to je očito njegova igra, sada neko vrijeme inzistirati na Banožiću”, rekla je Pusić. Poručila je i kako Milanović i Plenković trebaju sjesti “u četiri oka” i “probati dogovoriti neke okvire unutar kojih će funkcionirati”.

“Neće oni promijeniti svoje ličnosti, svoje osobne karakteristike, reflekse… to sve vidimo i znamo kakav je tko”, smatra Pusić.

Najnovije

Još iz rubrike