4.8 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Moćnog HDZ-ovca zaposlenice su mjesecima optuživale za seksualno uznemiravanje, ministar nije reagirao....

Moćnog HDZ-ovca zaposlenice su mjesecima optuživale za seksualno uznemiravanje, ministar nije reagirao. Sada ipak mora na sud

Zlatka Kraljića, donedavno moćnog bjelovarskog HDZ-ovca, na posljednjim se izborima u kuloarima spominjalo i kao mogućeg kandidata za gradonačelnika. Kraljiću idući mjesec počinje sudski postupak za mobing i seksualno uznemiravanje djelatnica Doma za odrasle osobe u Bjelovaru. Taj je dom Kraljić vodio od siječnja 2019., a posljednjih godinu dana suočen je s teškim optužbama, piše Telegram.

Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike na čelu s Josipom Aladrovićem, pod čijom je ingerencijom ovaj dom za psihički bolesne odrasle osobe, nije Kraljića micalo s funkcije iako su njegove navodne žrtve s optužbama istupile i u medijima.

Nezakonit otkaz njegovateljici

Prije nekoliko dana Kraljić je ipak sam podnio ostavku. Stranku je, tvrdi, napustio još krajem prošle godine, no prema izvorima iz samog grada Bjelovara njegov utjecaj na lokalne HDZ-ove političare i dalje je golem. Tome u prilog govori i činjenica da ga upravno vijeće Doma za odrasle unatoč optužbama nije željelo smijeniti, niti je ministar Aladrović potezao pitanje njegove odgovornosti. Poslao mu je, doduše, jedan izvanredni nadzor.

Tako je Kraljić s funkcije sam odstupio tek nakon što je državno odvjetništvo protiv njega podiglo optužnicu.

Zaposlenici koji su ga optuživali tvrde pak kako im je Kraljić, zbog prijava što su ih podnosili protiv njega, dijelio izvanredne otkaze. Jedna od otpuštenih njegovateljica prije nekoliko dana na sudu je dokazala da joj je otkaz dao nezakonito. Nepravomoćnu presudu u njezinu korist donio je Općinski sud u Bjelovaru.

Tko je Zlatko Kraljić?

Kraljić je za ravnatelja Doma za odrasle osobe imenovan nakon što je krajem 2018. proveden ponovljeni natječaj. Odabran je između petero kandidata, a lokalni portal Bjelovar.live objavio je tada da se i prije raspleta natječaja po gradu pričalo da će poziciju dobiti upravo ovaj HDZ-ovac, piše Telegram.

Inače, Kraljić je svojevremeno bio direktor Bjelovarskog sajma, a obavljao je i pročelničku funkciju Upravnog odjela za gospodarstvo, obrtništvo i ruralni razvoj pri Bjelovarsko–bilogorskoj županiji. Do natječaja za mjesto ravnatelja Doma za odrasle osobe bio je tamo na mjestu pomoćnika pročelnika. Na pretposljednjim lokalnim izborima kandidirao se i za načelničku fotelju Općine Ivanska, no nije prošao.

Novu funkciju preuzeo je u siječnju 2019., a tužiteljstvo u optužnici tvrdi da je svoje zaposlenice počeo maltretirati već u ožujku. “Tako je fizioterapeutkinju, sobaricu i prodavačicu seksualno uznemiravao sve do sredine listopada 2020.”, tvrdi tužiteljstvo dodajući kako su u svojim iskazima navele da ih je “dirao po tijelu i upućivao im lascivne komentare”. Sve tri su završile na bolovanju. Upravno vijeće Doma cijelo vrijeme ga je štitilo, a reakcije nije bilo ni iz Ministarstva.

Prijave protiv ravnatelja

Tužiteljstvo sumnja i da je jednu njegovateljicu optuživao jer je nadležnom tijelu pisala anonimna pisma o stanju u Domu. Zatim joj je počeo spominjati novu sistematizaciju. “Netko će u tome biti nagrađen, a netko ne”, navodno joj je poručio, dodajući da će “ona na kraju klečati pred njim”. Prema njezinim tvrdnjama, nakon svega joj je ponudio novi ugovor kojim ju je degradirao na radno mjesto pralje. Njoj se zbog toga pogoršalo zdravstveno stanje što je pak Kraljić iskoristio da joj da otkaz.

Njegovateljici je bilo jasno da je to učinio samo zato što je bila među onima koji su protiv njega podnijeli kaznene prijave. On je sve optužbe negirao tvrdeći da su prijave lažne, odnosno da je i prije njegovog dolaska bilo problema u bjelovarskom Domu. Međutim, ova njegovateljica nije se mirila s otkazom, već je pokrenula sudski postupak u kojem je tvrdila da je otkaz dobila nezakonito.

Poremećeni odnosi u Domu

Ravnatelj je došao na sud i tvrdio da je zaposlenici bio prisiljen dati otkaz zbog njezinog neprimjerenog ponašanja prema drugim kolegicama. Jednu od njih je vrijeđala, naveo je među razlozima za otkaz. “To je vrijeđanje bilo na nacionalnoj i vjerskoj osnovi, te je čak i prijetila”, tvrdio je.

No, kada je sud razmotrio cijeli slučaj,pokazalo se da verzija događaja navedena u odluci o raskidu ugovora o radu nije bila baš onakva kakvu su svjedoci iz Doma bili spremni potvrditi. Tim više što ni njegovateljica koja je navodno bila izložena kolegičinim prijetnjama nije ništa od toga prijavila.

Ispalo je da je zaposlenica Doma otkaz dobila i zbog objava na Facebooku, te problema s korištenjem maski u prošlogodišnjem valu pandemije. Ravnatelj je nju krivio i zbog toga što je saborska zastupnica Ivana Posavec Krivec u Saboru govorila o problemu zlostavljanih zaposlenica Doma za odrasle u Bjelovaru, kao i za medijske objave koje su se naknadno o tom slučaju pojavile.

Sud: ‘Kraljić je pogriješio’

No, Općinski sud u Bjelovaru poručio je Kraljiću da ne može dijeliti otkaze zbog objava na društvenim mrežama. Za sud je neprihvatljiv bio i njegov argument da je izvanredni otkaz djelatnica zaslužila jer nije nosila zaštitnu masku, budući da je utvrđeno kako ni prije toga nitko nije bio ni upozoren ni sankcioniran zbog toga. Kraljić je, navodi sud, ozbiljno pogriješio i u proceduri davanja otkaza jer nije čekao očitovanje radničkog vijeća. Osim toga, otkriveno je kako je jednu od svojih suradnica tražio da glumi “staru senilnu babu” i da kaže kako njegovateljica nije bila na godišnjem odmoru već da je izostala s posla pa je zato dobila otkaz.

U idućih 15 dana ova nezakonito otpuštena njegovateljica trebala bi biti vraćena na posao. Tijekom cijelog procesa uvjeravala je sud kako nije bila neugodna prema kolegicama, već je samo ukazivala na nepravedne poteze ravnatelja. Tako je ukazala da su na poziciju njegovateljica napredovale dvije zaposlenice od kojih je jedna bila u rodbinskoj vezi s ravnateljem Kraljićem, a druga je kod njih radila tek dvije godine. Istovremeno, ona koja je u Domu od 1993., proglašena je viškom u Kraljićevoj sistematizaciji te je trebala biti degradirana na radno mjesto pralje, piše Telegram.

VIDEO Bioterorist ili ministar: Aladrović snimljen u šetnji 8. dan nakon što je objavio da je pozitivan na koronavirus; Pozvana i policija

Najnovije

Još iz rubrike