4.8 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Još jedna rodilja stavljena na ECMO: Od sinoć se pogoršala situacija i...

Još jedna rodilja stavljena na ECMO: Od sinoć se pogoršala situacija i Katrina je sada na uređaju koji zamjenjuje njena pluća

U Facebook grupi ‘DUMAM-e, Mame iz Dubrovnika i okolice’, objavljena je poruka podrške rodilji iz Metkovića koja je zbog zaraze covidom nakon poroda spojena na ECMO uređaj.

Ženu su porodili carskim rezom nakon čega su je spojili na respirator. S obzirom na to da joj se stanje pogoršalo, na kraju je završila na ECMO-u.

“Od sinoć se pogoršala situacija i Katrina je sada na uređaju koji zamjenjuje njena pluća. Borba traje… Od sveg srca molimo vas za molitvenu podršku”, stoji u poruci koju su druge majke napisale u Facebook grupi.

Sve je više slučajeva rodilja i mladih ljudi koji završavaju na ECMO uređaju. U utorak je jedna rodilja koja je bila spojena na takav uređaj preminula uslijed mustisistemskog zatajenja organa, a u Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević na ECMO-u su bili još jedna rodilja i dvoje 23-godišnjaka.

“Respirator je jedan aparat koji stavlja u pluća kisik koji može biti stopostotni, može se preko tlakova u plućima poboljšavati prisutnost kisika od krvi, a kada to ne funkcionira onda se ide na ECMO, to je vantjelesna oksigenacija kod koje se pomoću katetera s jedne strane vuče krv van, pomoću pumpe, i onda se obogaćuje preko oksigenatora i vraća se nazad u tijelo. To je jedan kompleksan postupak koji ima puno komplikacija i zato se radi samo u centrima koji su specijalizirani za to”, objasnio je razliku između respiratora i ECMO uređaja infektolog dr. Marko Kutleša iz Klinike Fran Mihaljević, piše RTL.

Najnovije

Još iz rubrike