1.3 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno VSRH smanjio kaznu srpskom odmetniku koji je silovao i opljačkao ženu na...

VSRH smanjio kaznu srpskom odmetniku koji je silovao i opljačkao ženu na okupiranom području

Vrhovni sud Republike Hrvatske preinačio u pravnoj oznaci i u odluci o kazni osudu optuženom za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, piše u priopćenju VSRH.

Vrhovni sud Republike Hrvatske donio je presudu kojom je preinačio prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Osijeku u pravnoj oznaci djela i u odluci o kazni. Optuženik (rođen 1967.) pravomoćno je proglašen krivim za kazneno djelo ratnog zločina. Prvostupanjsku je kaznu zatvora 8 (osam) godina Vrhovni sud preinačio i optuženika osudio na kaznu zatvora 7 (sedam) godina. Suđeno mu je u odsutnosti.

Optuženik je osuđen zbog silovanja civilnog stanovništva 1992. Nakon okupacije otišao je do jedne kuće i pištoljem prijetio ženi koja se nalazila unutra. Poznavao ju je od ranije. Žicom joj je vezao ruke, vukao i tražio od nje novac i zlato. Uzeo je pronađeno zlato. Potom je ženu udario palicom i više puta silovao.

Vrhovni je sud zaključio da je prvostupanjski sud postupanje optuženika pogrešno pravno označio kao ratni zločin protiv civilnog stanovništva prema ranije važećem zakonu. Kazneno djelo ratnog zločina počinjeno za vrijeme okupacije silovanjem civilnog stanovništva predviđeno je u važećem Kaznom zakonu. Dakle, postoji pravni kontinuitet između tih djela, ali je sada važeći Kazneni zakon blaži zakon pa ga zato treba primijeniti. Zato je preinačena prvostupanjska presuda u oznaci kaznenog djela ratnog zločina.

Vrhovni sud Republike Hrvatske smatra da je prvostupanjski sud pravilno cijenio optuženiku kao olakotnu okolnost dosadašnju neosuđivanost. Otegotnim je cijenjeno što je djelo počinio s maksimalnim stupnjem krivnje. Djelo je počinio i u cilju zadovoljenja svojih seksualnih potreba. Pritom je iskazao izrazitu drskost. Posljedica njegovog čina je trajni poremećaj duševnog zdravlja žrtve. Svojim bijegom ometao je vođenje kaznenog postupka. Zbog preinake prvostupanjske presude u pravnoj oznaci djela optuženik je sada osuđen po blažem zakonu. Ocijenjeno je da je kazna zatvora 7 godina primjerena svim utvrđenim olakotnim i otegotnim okolnostima.

Preinačenom se kaznom može ostvariti svrha kažnjavanja uključujući i jasnu društvenu osudu zbog počinjenog kaznenog djela. Ovakvom kaznom će se utjecati na optuženika da ubuduće ne čini kaznena djela. Utjecat će se i na sve ostale da ne čine kaznena djela, kao i na svijest građana o pogibeljnosti kaznenih djela i pravednosti kažnjavanja njihovih počinitelja. Kazna sadrži i dostatnu moralnu osudu za zlo koje je optuženik počinjenjem djela prouzročio žrtvi.

Detaljnije na poveznici:

– VSRH Kž-rz 19/2019

glasnogovornik
Vrhovnog suda Republike Hrvatske
sudac Željko Pajalić

Najnovije

Još iz rubrike