-0.2 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno VIDEO Tomašević o poskupljenjima: Sve je na stolu; Evo što kaže o...

VIDEO Tomašević o poskupljenjima: Sve je na stolu; Evo što kaže o brisanju murala Zvonimira Bobana i milicajca

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević održao je press konferenciju nakon obilaska drive in punkta za testiranje na Zagrebačkom velesajmu, prenosi n1.

“U Zagrebu je najveći obuhvat cijepljenih prvom dozom, cijepljeno je 55 posto ukupnog stanovništva. Dva od tri odrasla građana cijepljena su i po tome je Zagreb bolji od drugih županija, ali to i dalje nije dovoljno. Radimo sve što možemo da se poveća udio cijepljenog stanovništva kako bi se obuzdao novi val epidemije. Tri četvrtine umrlih nije bilo cijepljeno. Svi umrli ispod 50 godina starosti u posljednjih mjesec dana nisu bili cijepljeni. Brojke hospitaliziranih rastu. Pozivam sve da se cijepe”, naglasio je na početku Tomislav Tomašević.

Cijepio sam se s dvije doze i krajem studenog ću se moći docijepiti s booster dozom, dodao je.

Cijepljenje nije jedina epidemiološka mjera, naglasio je gradonačelnik i podsjetio na ostale mjere: distanca, maske, dezinfekcija ruku, prozračivanje prostora…

Cijepljenje svaki dan

Kazao je da se cijepljenje na Velesajmu prebacilo u dva paviljona kako bi se olakšale gužve. “Ovaj vikend nije bilo cijepljenja jer se radilo o preseljenju, ali odsad će biti cijepljenje svaki dan, i vikendom. Ovdje će se moći cijepiti i u subotu i nedjelju. Novi punktovi za cijepljenje bit će otvoreni i u ljekarnama”, najavio je dodajući da se kapaciteti mogu dodatno proširiti ako građani pokažu interes.

Također je najavio nove punktove za testiranja. Drive-in testiranje na Velesajmu je novo i drugo u Zagrebu, nakon onog u Andriji Štamparu.

“Podsjetit ću da Zagreb osigurava karantenu za studente i turiste u Gradu mladih, ondje je sad smješteno 9 studenata. Od prošlog tjedna Nastavni zavod za hitnu medicinu koordinira privremeno zbrinjavanje covid bolesnika u cijeli bolnički sustav u gradu s obzirom na raspoložive kapacitete. Više neće ići po teritorijalnom ključu, nego po kapacitetu jer se bolnice u Zagrebu ubrzano pune”, kazao je.

Kvaliteta zraka u Zagrebu

“Što se tiče kvalitete zraka u Zagrebu, već godinama se pojavljuje ova informacija o povećanim lebdećim česticama, posebno u ovakvim klimatskim uvjetima, kad je magla. Kad imamo sezonu grijanja, to je jedan od uzročnika zagađenja zraka. Bavili smo se strategijom energetskog siromaštva i kako to riješiti za građane koji se griju na te resurse koji uzrokuju zagađenje. I promet je jedan od uzročnika, time ćemo se svakako baviti.

Vjerujem da će se to s promjenom vremena raščistiti. No, to je problem koji postoji već godinama, moramo ga riješiti”, istaknuo je Tomašević.

O Adventu

“Ne znam zašto se pojavila informacija o popuštanju, ja sam to najavio. Kad sam govorio o natječaju za kućice, rekao sam da ih je manje zbog epidemiološke situacije i jer ćemo aktivirati dio ugostitelja da može na svojim terasama imati isto određenu ponudu. Ugostitelji će se morati prijaviti, zadovoljiti uvjete…”, pojasnio je.

O otpadu

O drobilici na Jakuševcu rekao je: “Grad ništa ne plaća sad dok ne radi. Ona se plaća kad počne raditi po ugovoru pa čekanje dozvola nisu dodatni troškovi. Što se tiče Sesvetskog Kraljevca, Čistoća je ispraznila skladište. Glomazni otpad se tamo više ne odvozi. I dalje analiziramo prijelazne mjere i obavijestit ćemo uskoro javnost.”

Usluga odvoza otpada mora promijeniti cjenik, već neko vrijeme se pokušava uvesti više plaćanje za one koji ne odvajaju. “Usluga će poskupjeti za one koji ne odvajaju, ali analize se još rade”, dodao je.

O glomaznom otpadu je kazao: “Trenutno je na platou na Jakuševcu gdje se odvajaju sirovine, uskoro ćemo prezentirati daljnja privremena rješenja dok se ne riješe sve dozvole.”

Mural na OŠ Savski Gaj

“Legitimno je pitanje što je sve primjereno da bude na zidovima škola, ali to nam nije prioritetna tema dok imamo epidemiju koja bukti i financijsku situaciju u Gradu kakvu imamo. Kekin je rekla osobni stav, a ne da će to ukloniti. Za to je potrebna šira javna rasprava za koju smatram da sad nije prioritetna”, rekao je gradonačelnik.

O natječaju Holdinga

“Mislim da se osam osoba javilo za jednog člana Uprave za financije. Uskoro ćemo imati intervjue i odabrati četvrtog člana Uprave”, objasnio je Tomašević.

O žičari

“Radi se na dobivanju privremene uporabne dozvole i na dodatnom smanjenju buke kako bi se što brže stavila u funkciju. Nadamo se da će to biti uskoro”, otkrio je, javlja N1.

O poskupljenjima

Na pitanje o poskupljenjima Tomašević je odgovorio: “Sve je na stolu”. Radimo na smanjenju troškova i povećanju prihoda, rekao je.

VIDEO Kekin: Ja sam za micanje murala Zvonimira Bobana i milicajca

Revolucija košta: Kreće financijski udar na Zagrepčane, Tomašević diže cijene

Bauer o micanju murala Zvonimira Bobana i milicajca: Njihov je eksponent i dirigent na Maksimiru tog 13. svibnja bio ni manje ni više nego Arkan

Najnovije

Još iz rubrike