3.4 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo VIDEO Slomljeni otac u Afganistanu prodao 9-godišnju kćer kako bi kupio hranu,...

VIDEO Slomljeni otac u Afganistanu prodao 9-godišnju kćer kako bi kupio hranu, na oproštaju zavapio: Molim te, nemoj ju tući…

CNN je objavio potresnu snimku afganistanskog oca, koji je bio prisiljen prodati svoju devetogodišnju kćer 55-godišnjem muškarcu kao nevjestu, kako bi mogao kupiti hranu. On je molio novog muža svog djeteta da ju ne tuče, piše Daily Mail.

Na dan kada je Parwanu (9) odveo njezin 55-godišnji kupac Qorban, njezin uplakani otac Abdul Malik molio ga je da ne povrijedi svoje dijete. Abdul se slomio dok je rekao Qorbanu: “Ovo je tvoja nevjesta. Molim te, pazi na nju. Sad si ti odgovoran, molim te, nemoj je tući”.

Parwanina obitelj rekla je da nije imala izbora i da je među brojnim siromašnim obiteljima koje su prisiljene prodati svoje mlade kćeri u brak kako bi preživjele, dok Afganistan sve više tone u humanitarnu krizu.

Jedna djevojka od 10 godina provodi dane plačući dok čeka dan kada će je prodati 70-godišnjaku kako bi pomogla svojoj obitelji otplatiti dugove. Još jedna deveteročlana obitelj sprema se prodati svoje četverogodišnje i devetogodišnje kćeri kako bi imala dovoljno novca za hranu.

Otkako su talibani preuzeli Afganistan u kolovozu, gospodarstvo zemlje je na rubu kolapsa, a međunarodna humanitarna pomoć je stavljena na čekanje – a posljedice duboko osjećaju obitelji poput Parwane koje ne mogu kupiti osnovne proizvode poput hrane.

Abdul je prije nekoliko mjeseci bio prisiljen prodati Parwaninu 12-godišnju sestru kako bi pomogao svojoj obitelji da preživi.

“Otac me prodao jer nemamo kruha, riže ili brašna. Prodao me starcu”, rekla je devetogodišnja djevojčica. Njezin otac Abdul rekao je da je slomljen od krivnje zbog prodaje kćeri i da ne može spavati noću.

On je za CNN rekao da je bezuspješno tražio posao i da je posudio novac od rodbine – dok je njegova supruga čak molila druge stanovnike kampa za hranu – ali ništa nije uspjelo.

Još jedna deveteročlana obitelj u provinciji Ghor prodaje svoje četverogodišnje i devetogodišnje kćeri jer njihov otac invalid nije sposoban za rad. Rekao je za CNN da će djevojke prodati 800 funti za svaku. Zaiton, četverogodišnja kći, rekla je da razumije zašto se mora prodati.

“Zato što smo siromašna obitelj i nemamo hrane za jelo”. Njezina baka Rokshana je izbezumljena. “Ako imamo hrane i ima tko da nam pomogne, to nikada ne bismo učinili. Nemamo izbora”, kazala je.

“Iz dana u dan raste broj obitelji koje prodaju svoju djecu”, rekao je za CNN Mohammad Naiem Nazem, aktivist za ljudska prava u Badghisu. “Nedostatak hrane, nedostatak posla, obitelji smatraju da to moraju učiniti”, prenosi Net.hr

Najnovije

Još iz rubrike