4.8 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Studija: Konzumacija kave može smanjiti ovaj česti problem s bubrezima

Studija: Konzumacija kave može smanjiti ovaj česti problem s bubrezima

I dalje se otkrivaju novi zdravstveni benefiti kave. Nova studija koja je objavljena u službenom zborniku Nacionalne zaklade za bubrege pokazala je da kava može pomoći u prevenciji iznimno bolnog stanja koje zahvaća 15% populacije u Americi.

Studija je analizirala genetske podatke 572 tisuće sudionika u Ujedinjenom Kraljevstvu i finskoj.

“Naši nalazi sugeriraju da redovita konzumacija kave smanjuje rizik od formiranja bubrežnih kamenaca. Na primjer, jedna do jedna i pol šalica kave na dan smanjuje rizik od stvaranja bubrežnih kamenaca za 40 posto”, govori Sussana C. Larsson s Instituta za okolišnu medicinu u Stockholmu koja je vodila cijelo istraživanje, piše Eatthis.

Zašto je ovo istraživanje važno?

Studija sugerira da više od 500 tisuća ljudi traži hitnu pomoć zbog bubrežnih kamenaca svake godine.

Ovo nije prva studija koja je pronašla povezanost između konzumacije kave i smanjenja rizika od stvaranja bubrežnih kamenaca. Ipak, istraživači ističu da je ovo prvo istraživanje koje je istraživalo kakvu ulogu genetika igra između konzumacije kave i bubrežnih kamenaca.

Kako točno kava utječe na formiranje bubrežnih kamenaca?

Znanstvenici su ponudili nekoliko objašnjenja zašto kava može pomoći u smanjenju pojave burežnih kamenaca i istaknuli da kofein povećava protok urina što predstavlja važan zaštitni faktor protiv stvaranja bubrežnih kamenaca. Pritom, napominju da je važno da ta konzumacija kave bude popraćena s adekvatnom konzumacijom vode, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike