1.3 C
Zagreb
Naslovnica Gospodarstvo Plenković: Ciljna godina za prestanak korištenja ugljena je 2033.

Plenković: Ciljna godina za prestanak korištenja ugljena je 2033.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjeluje na sastanku na vrhu šefova država i vlada koji se u sklopu UN-ove konferencije o klimatskim promjenama COP26 održava u Glasgowu. Održao je govor.

“Na nama je kao lideriam da donesemo i provedemo politike koje će to postići. U najmanju ruku moramo postići ciljeve već postojećih klimatskih dogovore. Također, moramo biti ambiciozniji, to je nužnost koju je moguće postići ako djelujemo zajedno. Zajednički angažman moguć je samo uz suradnju tvrtki i sudjelovanje građana. Dame i gospodo, Hrvatska zaštitu prirode uzima ozbiljno. Imamo 4. najmanji otisak u EU. Ukupno 38% naše zemlje je pod zaštitom. Hrvatska je zemlja blagoslovljena ogromnom bioraznolikošću.

Hrvatska će s 45% sudjelovati u ambicioznom planu EU da smanji emisije CO2. Namjeravamo u konačnoj proizvodnji postići više od 65% obnovljivih izvora. Štoviše, jedna od vodećih svjetskih tvrtki u razvoju roboautomobila dolazi iz Hrvatske, Rimac automobili. Kao zemlja tisuću okotoka Hrvatska planira dopinijeti golabalnom planu zaštite oceana, tako što će pod zaštitu staviti 30% mora pod nacionalnom jurisdikcijom, Hrvatska planira kompnezirati utjecaj turista na emisije CO2 tako što će zasaditi više od milijun dodatnih stabala godišnje do 2030.

Ciljna godina za prestanak korištenja ugljena je 2033. godine, no nastojat ćemo to učiniti i ranije”, poručio je, piše N1.

Najnovije

Još iz rubrike