3.4 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Zagreb zagađeniji od Mumbaija i New Delhija? Podaci nisu točni

Zagreb zagađeniji od Mumbaija i New Delhija? Podaci nisu točni

Već tjednima Zagreb se nalazi pri vrhu ljestvice najzagađenijih gradova na svijetu. Taj podatak začuđuje jer ispada da čišći zrak od hrvatske metropole imaju i višemilijunski industrijski gradovi u Indiji i Kini. No ta vijest jednostavno nije točna. Podatke objavljuje tvrtka koja prodaje uređaje za pročišćavanje zraka, a mjerna jedinica koja navodno bilježi najgore podatke za Zagreb – uopće ne postoji.

Podaci pokazuju da je Zagreb gori od Mumbaija, Wuhana i New Delhija. Tako je zrak u glavnom gradu ocijenila švicarska stranicxa IQAir.

No, struka umiruje građane – podaci nisu točni.

“To je stranica koja se zapravo bavi proizvodnjom uređaja za čišćenje zraka pa im je u interesu prodati što više uređaja, a koriste se mjerne stanice tri državne, a četvrta je neka anonimna, tobaco Travno. Isto tako, ne možete naći ni nikakve podatke o uređaju koji koriste”, objašnjava profesorica s PMF-a Zvjezdana Bencetić Klaić.

Baš ta četvrta mjesna postaja bilježi najveće onečišćenje – no mjerača nema, a prvi je glas da se tu nalazi – i za zaposlenike trgovine.

One službene pak pokazuju da je zrak najlošiji u Dugavama, a češća magla, blizina odlagališzta otpada bi mogle utjecati na lošiju kvalitetu zraka na koju stanari godinama upozoravaju.

“Oni tvrde da je dosta umjerena, a mi tvrdimo da nije. I onda oni uvijek tvrde da je na granici”, rekao je jedan građanin.

Prema podacima iz Dugava po državnoj mreži, tamo ima najviše dana gdje je dozvoljena koncentracija prekoračena. Kroz godinu, prema propisima to može biti 35 puta, a u Dugava je do današnjeg dana bilo 41-42 dana.

Za bolji zrak, EU želi smanjiti emisije CO2 za 55 posto do 2050. u čemu sudjeluje i Hrvatska.

“Vlada ne zna što bi, dosta se ulaže u plin, građani mogu biti sudionici, a to se zanemaruje”, kaže Luka Tomac, predsjednik Zelene akcije.

Pleše se kaže i kod prikazivanja podataka o obnovljivim izvorima energije, i tu država može puno bolje.

“Vlada svoje ciljeve obnovljivih izvora energije voli prezentirati kreativno kroz kalkulaciju postojećih hidroelektrana, kroz kaluklaciju biomase. Prema tome smo mi premašili naše ciljeve za 2020., a blizu smo i da premašimo ciljeve za 2030.”, istaknuo je Tomac.

Još uvijek radi i posljednja elektrana na ugljen Plomin 2 koja bi uskoro mogla postati preskupa za održavanje. Plaćaju za emisiju CO2, a i ugljen uvoze.

“Svemu jednom dođe raj, pa i elektrani u Plominu. Zatvara se”, najavio je ministar Tomislav Ćorić.

Kada – kao veliku vijest iz Hrvatske, premijer bi trebao obznaniti sutra u Glasgowu, piše N1.

Najnovije

Još iz rubrike