4.8 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Sindikalist iz kontrole letenja: Prosvjedujemo zbog zastrašivanja i pritisaka

Sindikalist iz kontrole letenja: Prosvjedujemo zbog zastrašivanja i pritisaka

Predsjednik Sindikata kontrolora letenja Krešimir Rakoci bio je gost Novog dana i govorio o problemima u Hrvatskoj kontroli zračne plovidbe.

Radnici Hrvatske kontrole zračne plovidbe i članovi sindikata prošlog su tjedna prosvjedovali.

“Prosvjeduje se isključivo zbog narušene radne atmosfere unutar cijele firme. Zastrašivanje i pritisci koji se događaju unutar zadnjih godinu i pol od direktora Bagarića kulminirali su prijetnjom mog otkaza kao predsjednika sindikata. Ništa nam više nije preostalo nego izaći u javnost”, pojašnjava Rakoci.

Pojasnio je kako je došlo do problema u toj tvrtki.

“Čim je krenulo smanjenje prometa, direktor je odmah sazvao predstavnike sindikata i tražio je, s obzirom na pad prometa da se smanje plaće. Priča direktora bila uglavnom bazirana na pad prometa i trenutni pad prihoda. U tom periodu je počeo s dopisima svim zaposlenicima vezano uz situaciju kakva je i prezentirao je situaciju, meni se čini, gorom nego što jest. Cijelo vrijeme su bili pristici i zastrašivanje da je smak svijeta i da više nitko neće letjeti.

Nismo od direktora dobili nikakvo osiguranje da će biti sve u redu i da smo sigurni. U 11. mjesecu smo vidjeli da situacija nije prestala i sindikati su pristali na smanjenje plaće na pet mjeseci. Nakon tih 5 mjeseci, plaće su se vratile na staro i dalje su se nastavili prtisci direktora i nastavili smo pregovore o novom kolektivnom ugovoru koji smo i potpisali 29.7.”, rekao je.

Nakon potpisivanja kolektivnog ugovora, tvrdi, svi su mislili da će biti mir i da će moći normalno raditi.

“Svi smo mislili da će nakon potpisivanja kolektivnog ugovora biti mir i da ćemo moći normalno raditi. Trebali smo osigurati nekakav socijalni mir kod zaposlenika. Ubrzo nakon toga je direktor pokrenuo otkaz meni kao predsjedniku Sindikata i nakon toga je eskaliralo. I dalje se vidi direktorova nebriga za struku kontrole letenja”, kazao je Rakoci.

Najnovije

Još iz rubrike