8 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Rak prostate: Simptomi i kako se otkriva ovaj problem koji muči muškarce

Rak prostate: Simptomi i kako se otkriva ovaj problem koji muči muškarce

Rak prostate zloćudni je tumor koji potječe od stanica prostate i drugi je najčešći zloćudni tumor u Hrvatskoj. Prostata je organ, odnosno žlijezda kod muškaraca koja se nalazi na bazi ili vratu mokraćnog mjehura i okružuje početni dio uretre.

Uretra, koju imaju muškarci i žene, je cijev koja odvodi mokraću iz mokraćnog mjehura prema van. Jedna od funkcija prostate je da kontrolira mokrenje koje se odvija izravni pritiskom na gornji dio uretre koji prostata okružuje. Njena glavna funkcija je proizvodnja tvari koje se nalaze u normalnom sjemenu kao što su minerali i šećer. Sjeme je tekućina koja prenosi spermu i tako omogućava reprodukciju.

Simptomi raka prostate

Tumor prostate raste polako i u to vrijeme stvara malo ili nimalo simptoma te se ne prepoznaje niti fizikalnim pregledom.

Simptomi problema s prostatom češće se pojavljuju tijekom starenja, no mogu biti i hormonski uvjetovani. Jedan od simptoma je izlaz urina iz uretre ako dođe do povećanja prostate zbog pritiskanja uretre.

Iako rak prostate godinama ne mora izazivati nikakve simptome, među prvima je povišena vrijednost antigena PSA u krvi ili tvrda kvržica u prostati tijekom digitorektalnog pregleda. Rijetko može pritiskati mokraćnu cijev i tako otežavati mokrenje koje se može i smanjiti. Simptom raka prostate biti i pečenje kod mokrenja ili krv u mokraći.

Rak prostate vrlo je opasan jer se može se širiti u okolna tkiva te udaljene organe i organske sustave.

Najčešća mjesta metastaze su kosti, pluća i jetra. Širiti se može i u limfne čvorove zdjelice, a to će uzrokovati umor, slabost i mršavljenje. Ako rak prostate metastazira u donji dio kralježnice ili kosti zdjelice može doći do bolova u donjem dijelu leđa ili zdjelici. U slučaju metastaziranja na jetru pojavljuje se bol u trbuhu i žutica. Svi ovi simptomi se bez obzira na metastaziranje mogu i ne moraju pojaviti.

Otkrivanje raka prostate

Ako muškarac sumnja na rak ili probleme s prostatom, trebat će obaviti dijagnostičke preglede. Postoji nekoliko različitih pregleda koji mogu otkriti probleme s mokrenjem i prostatom.

1. Probirni ili screening testovi

Ovi testovi, ako se odrađuju u redovitim razmacima mogu otkriti rak prostate u ranoj fazi. Test pokazuje nenormalne rezultate što upućuje na nužnost daljnjih pretraga.

2. Digito-rektalni pregled

Ovaj pregled odrađuje liječnik. S rukavicama na rukama stavlja kažiprst u rektum i pipa prostatu. U slučaju nepravilnosti, kvržica u prostati ili tvrdoće postavlja se sumnja na rak. Ovaj pregled se preporučuje svim muškarcima starijima od 40 godina kao redoviti pregled.

3. PSA test

Ovaj test je ponovljiv i relativno točan. Kroz ovaj test se otkriva protein koji se otpušta iz prostate u krv. Ako je prostata povećana, ako je došlo do infekcije ili upale, PSA će biti povišen. Vrlo visoke vrijednosti ovog proteina mogu upućivati na proširivanje raka na udaljene organe ili lokalno. Muškarci bi nakon 40. godine života trebali provoditi ovaj test barem jednom na godinu.

4. Biopsija prostate

Dijagnosticiranje raka prostate vrši se biopsijom prostate. Biopsija se izvodi kroz završno debelo crijevo ili rektum te se uzimaju mali komadi tkiva prostate. Mikroskopskim pregledom se proučavaju uzorci kako bi se utvrdila vrsta raka, ako je prisutan te količina zahvaćenosti prostate tumorom. Biopsijom se može utvrditi stupanj agresivnosti stanica raka.

5. Cistoskopija

Ako se kod muškarca pojavljuju simptomi raka prostate poput krvi u mokraći, česte infekcije mokraćnog sustava, ispuštanje mokraće ili inkontinencija te bolno mokrenje, liječnik bi mogao posumnjati na karcinom mokraćnog mjehura i upalu mjehura. No, cistoskopija može otkriti i suženje uretre na prostoru gdje prolazi kroz prostatu. To stanje ukazuje na povećanje prostate ili benignu hiperplaziju prostate. Cistoskopija se uvodi kroz uretru u mokraćni mjehur.

6. Uretroskopija

Uz cistoskopiju, liječnik može provesti i uretroskopiju za pregled mokraćnog sustava. Uretroskopijom se pregledavaju cijevi koje nose urin od bubrega do mjehura, piše N1.

Najnovije

Još iz rubrike