-0.1 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Je li Milanović prekoračio ovlasti? Evo što kaže ustavnopravni stručnjak

Je li Milanović prekoračio ovlasti? Evo što kaže ustavnopravni stručnjak

U Hrvatskoj su oči nacije uperene u veliki sukob predsjednika Milanovića i ministra obrane Banožića. Dok političke opcije zagovaraju smirivanje strasti, dio ustavnih stručnjaka tvrdi – predsjednik je prekoračio ustavne ovlasti, piše dnevnik.hr.

U Vukovaru je u nedjelju ministar Mario Banožić predvodio izaslanstvo i položio vijenac, ali o skandalu na prisezi i svađi s predsjednikom danas nije htio govoriti.

Ministar šuti jer čeka rezultate inspekcije koju je poslao u ured načelnika glavnog stožera da provjeri je li admiral Hranj prekršio zakon i to u čak 130 zapovijedi koje je izdao. Nalaz inspekcije žele vidjeti i u saborskom Odboru za obranu koji se sastaje za nekoliko dana.

“Gospodin Hranj mora biti zaštićen jer je izvršavao zapovjedi pošto je predsjednik države po svojoj dužnosti vrhovni zapovjednik. Admiral Hranj nije ni mogao postupiti drugačije“, kaže Matko Kuzmanić, član saborskog Odbora za obranu

U iščekivanju rezultata inspekcije potpredsjednik Odbora za obranu iz redova HDZ-a vjeruje da se sve radi u okvirima zakona.

“Hrvatska vojska ne smije biti temelj sukoba. To je nacionalna sigurnost, temelj hrvatske države. Ja sam uvjeren da se moramo vratiti nekoliko koraka unatrag, vratiti kulturu dijaloga”, smatra Ante Deur, potpredsjednik saborskog Odbora za obranu.

Ustavni stručnjak Palić jasno tvrdi, oko skandala na prisezi ročnika predsjednik Milanović je u krivu.

“Pogriješio, izašao je izvan okvira svojih ustavnih ovlasti zbog toga što on kao vrhovni vojni zapovjednik ne može oduzimati pravo govora u osnovi nikome, a pogotovo osobi koja nije pripadnik oružanih snaga Repubilke Hrvatske”, objašnjava Mato Palić s Pravnog fakulteta u Osijeku.

Unatoč mahanju Ustavom i zakonima nastavak sukoba ovisi prvenstveno o političkom dogovoru. Za deset dana je sjednica Vijeća za obranu i nacionalnu sigurnost na kojoj za istim stolom sjede i premijer i predsjednik i ministar obrane.
, piše dnevnik.hr.

Najnovije

Još iz rubrike