4.8 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Brontofobija: Strah od munja potiče čudno ponašanje, ali može se kontrolirati

Brontofobija: Strah od munja potiče čudno ponašanje, ali može se kontrolirati

Brontofobija ili astrafobija je iracionalan strah od munja koji uzrokuje niz tjelesnih promjena koje mogu utjecati na kvalitetu života.

Osobe koje imaju ovu fobiju mogu na zvukove grmljavine pobjeći ispod stola, dok kada se za vrijeme grmljavine nađu u prirodi mogu imati napadaj panike. Osobe su većinu vremena svjesne kako se radi o iracionalnom strahu, ali si ne mogu pomoći. Brontofobija ili strah od munja se može spriječiti, ali i tretirati određenim terapijama te po potrebi lijekovima.

Kako prepoznati brontofobiju?

Osoba koja ima ovaj strah često će detaljno pratiti vremensku prognozu, a prije i za vrijeme oluje se može pojaviti velika anksioznost. Također, imat će veliku potrebu sakriti se od opasnosti te upozoriti i druge da naprave isto. Simptomi se mogu pogoršati ako je osoba sama kada krene grmljavina.

Brontofobiju mogu imati ljudi svih dobi, a česta je i kod djece pri čemu se za vrijeme grmljavine djetetu može jednostavno odvratiti pažnja drugim aktivnostima. Strah od munja mogu imati i životinje, posebice psi.

Tko može razviti strah od munja?

Ovaj strah mogu razviti osobe koje su u prošlosti doživjele negativno iskustvo s grmljavinom ili nekim drugim vremenskim nepogodama. Recimo, osoba koja je vidjela kako munja udara u drvo u blizini ili kojoj je munja udarila u kuću. Također, strah od munja često imaju djeca koja po prirodi imaju strah od nepoznatog. Ipak, kako odrastaju, tako se i njihov strah većinom smanjuje.

Koji su simptomi brontofobije?

Osoba koja ima strah od munja osjećat će anksioznost za vrijeme grmljavine, iako je u većini slučajeva svjesna kako munje nisu toliko opasne. Svejedno, mogu se pojaviti i tjelesne promjene.

Tako će osoba koja ima brontofobiju pokazati iduće simptome:

drhtavica
znojenje
trnci po tijelu
ubrzani rad srca
kratak dah
potreba za skrivanjem
plakanje kod djece
mučnina

Kako se liječi brontofobija?

Strah od munja može se tretirati raznim metodama. Ako ovaj strah traje dulje od šest mjeseci i utječe na kvalitetu života, potrebno je potražiti pomoć. Strah od munja se može smanjiti i riješiti Jednostavnim razgovorom ili pak odlaskom kod stručnjaka. Pomoći mogu i terapije kao što je bihevioralna kognitivna terapija koja negativno iskustvo pretvara u racionalno viđenje situacije. U nekim slučajevima će u trenutku oluje pomoći lijekovi za smirenje.

Još jedan način je i terapija izlaganjem, gdje se osoba izlaže svojem strahu te shvati da se ne radi o opasnoj pojavi i s vremenom se strah smanjuje. Pomoći mogu i metode kojima se osoba može riješiti stresa, kao što je meditacija koja dugoročno djeluje na otpisivanje straha i panike.

Zaključak

Dakle, brontofobija ili strah od munja može se javiti kod djece, odraslih, kao i kod životinja. Osobe koje imaju ovu fobiju detaljno prate vremensku prognozu i reagiraju na prve zvukove grmljavine. Često je strah praćen i tjelesnim simptomima, kao i potrebom za skrivanjem. Ipak, brontofobija se može tretirati te osoba može s vremenom u potpunosti pobijediti svoj strah, piše N1.

Najnovije

Još iz rubrike