8 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Bijeli iscjedak: Ovo je 5 glavnih uzroka problema koji često muči žene

Bijeli iscjedak: Ovo je 5 glavnih uzroka problema koji često muči žene

Pojava vaginalnog iscjetka sasvim je normalna stvar te se kod žena može pojaviti u drugačijem obliku i obimu. No, upravo vaginalni iscjedak može ukazivati na pojavu bolesti, infekcija ili samo na hormonalne promjene uslijed dolaska menstruacije, menopauze ili trudnoće.

Bijeli iscjedak obično može ukazati na neke probleme, no uz tu pojavu je nužno provjeriti i druge simptome vaginalnih infekcija i bolesti kako bi se ustvrdilo je li riječ o stanju koje je potrebno liječiti ili ne.

Bijeli iscjedak – na što ukazuje?

Vaginalni iscjedak je normalna pojava te ukazuje na pravilan rad reproduktivnog sustava žena. Iscjedak je zapravo kombinacija vode ili transudata, oljuštenih epitelnih stanica, cervikalne sluzi, rezidualne bakterijske flore, elektrolita, protutijela, protuupalnih stanica i drugih sastojaka.

Njegova uloga u ženskom reproduktivnom sistemu je zaštita od infekcija. No, ako je došlo do pojačanog vaginalnog iscjetka, moguće je da se radi o prvom znaku upale donjeg dijela ženskog spolnog sustava ili vaginitisa.

Kako izgleda normalni vaginalni iscjedak?

Da bismo znali da li bijeli iscjedak predstavlja problem, trebamo znati kako izgleda normalni vaginalni iscjedak. Ovo su osnovna obilježja:

– bistar iscjedak ili blago mliječne boje

– iscjedak koji je lagano žućkast

– iscjedak koji je blagog mirisa

– količina može varirati, ali je obično u istim danima mjeseca jednaka

Normalna pojava nije potpuno bijeli iscjedak koji je jakog mirisa ili koji je iznenadno postao obilan. No, sama količina varira od žene do žene te neke mogu imati veću količinu kroz cijeli mjesec, dok je češća pojava obilan iscjedak prije menstruacije. Žene s pojačanom količinom obično imaju veću osjetljivost lokalnih žlijezda.

Uzrok pojačanog iscjetka može biti i izlučivanje estrogena. Tako žene s višom razinom estrogena imaju vlažniju rodnicu, dok manjak istog može uzrokovati suhoću vagine i pečenje.

Koji je uzrok bijelog iscjetka?

Pojava bijelog iscjetka iz rodnice može ukazivati na nekoliko stvari, no najčešće se ne radi o opasnom stanju. U nastavku donosimo najčešće uzroke bijelog iscjetka.

1. Dolazak menstruacije

Bijeli iscjedak se može pojaviti u vrijeme ovulacije zbog povećane osjetljivosti vrata maternice i količine izlučenog estrogena. U tom periodu dolazi do hormonalnih promjena. U slučaju da se bijeli iscjedak pojavio zbog dolaska mjesečnice on će biti malo gušći, kremastiji i obilniji no inače, više je proziran nego bijeli te je rastezljiv među prstima. Ovakav iscjedak se obično pojavljuje oko pet dana prije ovulacije.

Jednake promjene mogu se događati i prije menopauze, iako je tada više često da se pojavi suhoća rodnice zbog smanjenog lučenja estrogena, no kod svake žene ova pojava može varirati.

2. Trudnoća

Pojava bijelog iscjetka bez simptoma svrbeža i peckanja može upućivati i na trudnoću. Ako se na gaćicama pojavio bijeli, mliječni iscjedak bez specifična mirisa koji se doima gušći no inače, moguće je da ukazuje na trudnoću. Premda ne mora biti, ovo je obično jedan od ranih znakova trudnoće. Pojava bijelog iscjetka tijekom trudnoće je uobičajena stvar ako se uz njega ne događaju i drugi simptomi.

3. Vaginalne infekcije

Kod vaginalnih infekcija se mogu pojaviti različiti simptomi, a jedan od najčešćih je bijeli iscjedak. Međutim, u slučaju bolesti ili infekcije, rijetko se pojavljuje bez drugih pripadajućih simptoma.

Ako je došlo do vaginalne infekcije, ovo su pridruženi simptomi:

– bijeli iscjedak koji prelazi u žućkasti

– neugodan miris iz rodnice

– svrbež i peckanje rodnice i okolnog područja

– crvenilo spolnog organa

– natečenost spolnog organa

U slučaju infekcije nije neobična pojava i obilnog iscjetka, a razlog je povećana količina bakterija i protutijela. U slučaju gljivične infekcije osim običnog bijelog iscjetka može doći do sirastog i jako gustog iscjetka uz druge simptome.

U slučaju bakterijske vaginoze ili druge infekcije trebate se obratiti svom liječniku. Liječenje se provodi uz korištenje vaginaleta te antimikrobnih lijekova koji se unose u rodnicu i na okolno područje. Za vrijeme liječenja je potrebno jačati imunitet te prestati sa spolnim odnosima.

4. Spolno prenosive bolesti

Infekcije koje se prenose spolnim kontaktom sa zaraženom osobom nazivaju se spolno prenosive bolesti. Jedan od simptoma spolno prenosivih bolesti kod žena može biti i bijeli iscjedak.

Tako bijeli iscjedak kao znak infekcije mogu prouzrokovati:

– klamidija koju uzrokuje bakterija Chlamydia Trahomatis te se pojavljuje uz boli peckanje pri mokrenju i bol u donjem dijelu trbuha

– gonoreja uzrokuje gnojni iscjedak iz spolovila, bolno i učestalo mokrenje

– kandijaza se smatra gljivičnom infekcijom no moguće ju je prenijeti spolnim putem. Uz bijeli iscjedak pojavljuju se i svrbež, pečenje i crvenilo spolovila

– trihomonijaza obično nema simptoma, no moguća je pojava iscjetka iz spolovila, peckanja, svrbež te peckanje pri mokrenju

5. Drugi uzroci

Na pojavu pojačanog bijelog iscjetka mogu utjecati razni lijekovi, stres, spolni odnosi i svakodnevne aktivnosti. Iscjedak uvelike ovisi o razini hormona koji se u ženskom tijelu često mijenjaju te mogu biti u disbalansu. Na poremećaj hormona mogu utjecati upravo ranije navedeni uzroci. Ukoliko ste zabrinuti, primijetite postoje li i ostali simptomi te se onda na temelju toga obratite liječniku, piše N1.

Najnovije

Još iz rubrike