1.3 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Lezbijka profesorica morala je otići zbog ovog stava: Transrodne osobe ne bi...

Lezbijka profesorica morala je otići zbog ovog stava: Transrodne osobe ne bi smjele sasvim slobodno koristiti ženske svlačionice

Mnoge transrodne žene i dalje su muškarci s muškim genitalijama. Mnoge od tih transrodnih žena i dalje seksualno privlače žene i zbog toga smatram da ne bi smjele sasvim slobodno koristiti ženske svlačionice ili spavati, primjerice, u ženskim odjelima unutar studentskih domova i sličnih institucija – stav je britanske profesorice filozofije Kathleen Stock (49), inače lezbijke i feministice izrazito lijevih političkih opredjeljenja, piše Večernji list.

Izrekla ga je još prije više od jednog desetljeća i zbog njega je godinama prolazila torturu na Sveučilištu u Sussexu, gdje je predavala sve do prije tri dana kada je zbog brojnih prijetnji koje je dobivala, pa i onih smrću, bila prisiljena dati otkaz. U svojim stavovima ta je profesorica uvijek isticala kako se zalaže i uvijek će se zalagati i braniti prava transrodnih osoba koja im omogućuju da žive slobodno, bez straha od nasilja, uznemiravanja i diskriminacije, ali da to ne znači da se zbog toga neće voditi akademske rasprave o ženskim pravima koje su nekad u koliziji s pravima transrodnih osoba. U tim je svojim stavovima, a izdala je desetke radova i nekoliko knjiga o toj temi, stekla mnoge poklonike, ali i neprijatelje.

Primjerice, početkom ove godine nagrađena je odlikovanjem Reda Britanskog Carstva zbog svoga znanstvenog doprinosa u visokom školstvu, a iste te godine se našla na meti bjesne skupine anonimnih studenata koji su po fakultetu počeli lijepiti plakate protiv nje te joj prijetili da će ju “izmasakrirati” ako ne odstupi sa sveučilišta. Povod je tome bila njezina izjava da je biološka razlika koja postoji između žena i muškaraca važnija od one rodne. Zbog prijetnji koje je dobivala ozbiljno se zabrinula za vlastitu sigurnost, a zabrinula se i policija, koja joj je savjetovala da unajmi tjelesne stražare. Inače, Kathleen Stock u njezinim su stavovima podržale i mnoge transrodne osobe, a ona sama je rekla kako bi akademska zajednica trebala biti mjesto u kojem se slobodno raspravlja i argumentira, a ne komforna zona u kojoj će studenti čuti samo ono što žele čuti, piše Večernji list.

Najnovije

Još iz rubrike