-2.3 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Zbog sumnje da je COVID pozitivna majci odbili dati tek rođeno dijete,...

Zbog sumnje da je COVID pozitivna majci odbili dati tek rođeno dijete, nije jedina

U Općoj bolnici Bjelovar ovih se dana digla velika prašina zbog prakse tamošnjeg rodilišta da ne dozvoljavaju kontakt novorođenčadi s majkama ukoliko majka nema negativan test. Treba napomenuti i kako se testovi čekaju po nekoliko dana jer se šalju u Zagreb, nekoliko dana koji su agonija za rodilje.

Iako se ove situacije u toj bolnici spominju već duže vremena, gotovo dvije godine, ovih je dana jedan slučaj podigao prašinu. Naime, dok je majka još uvijek bila u bolnici čekajući da pristigne negativan test kako bi vidjela svoje dijete, njena je sestra u očaju potražila pomoć na jednoj od poznatih facebook grupa za majke. Status prenose u potpunosti.

– Sestra mi je jučer ujutro rodila u bjelovarskoj bolnici. Dijete je samo za ručicu dirnula i odvojili su ih. Nju su testirali na Covid i poslali test na Fran Mihaljević. Rekli su joj da će doći do jutra nalaz i da će onda dobit dijete. Evo došlo je jutro…nema nalaza. Nema djeteta. Nisu ga stavili joj na prsa, nisu imali kontakt “koža na kožu”. Ništa. Kada pita sestre, kažu joj da ima strpljenja i neka se odmara, da je dijete živo.i zdravo. Da ne znaju kada će doći nalaz, zna se čekati i po dva, tri dana. Molim Vas sto možemo učiniti, koga zvati, na koja prava se pozvati?- tražila je pomoć i naišla na potpunu podršku, ali i zgražanje zbog postupanja Opće bolnice Bjelovar.

-Na navedenom odjelu 4 ili 5 dana nije bilo tople vode tijekom boravka tamo. Mislim da ništa više nije potrebno reći uza sve ovo. Sramota – komentirala je jedna od mladih majki.

Beba je majci vraćena nakon 34 sata odvojenosti, međutim činjenica je da se odvajanje majke i novorođenčadi ne preporučuje od strane svih stručnih organizacija, kako svjetskih tako i hrvatskih, da se majka i dijete ne odvajaju čak i kada je majka zaražena.

Iako je Večernji kontaktirao nadležne u Općoj bolnici Bjelovar, odgovor u trenutku objave teksta nisu dobili, piše Večernji.

Najnovije

Još iz rubrike