6.5 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Voze i umirovljenici: Ako se tako nastavi ni nedavni britanski scenarij -...

Voze i umirovljenici: Ako se tako nastavi ni nedavni britanski scenarij – nije daleko

Prijevoznici nisu zadovoljni Vladinim “zamrzavanjem” cijene goriva na 11 kuna, odnosno 11 kuna i deset lipa. Smatraju da se time ide na ruku građanima, ali ne i prijevoznicima koji imaju popuste pri točenju goriva kod distributera. Oni su im, upozoravaju – nakon Vladine odluke te popuste – smanjili ili čak i ukinuli, piše HRT.

Da bi spriječila divljanje cijene goriva – Vlada je sredinom listopada na mjesec dana ograničila cijenu dizela na 11, a benzina na 11 kuna i 10 lipa. Možda dobra vijest za građane, ali za prijevoznike – nije. Upozoravaju da su im distributeri smanjili popuste na točenje goriva.

– Lipa ne zadovoljava nikoga osim potrošače koji troše 10, 20, 30 litara nafte, a ne prijevoznici koji troše na desetke tisuća litara. Po mome, trebalo je to drugačije napraviti, trebalo je popustiti tržištu, ali i država ima mehanizme i trebala je to regulirati drugačije, smatra Vladimir Jurčec, prijevoznik.

Jučer su bili na razgovoru u Ministarstvu gospodarstva, ali kažu – bez rješenja.

– Mislimo da će ovakav način poslovanja 20 do 30 posto prijevoznika blokirati, kaže Jurčec.

A uz cijene goriva, problem je i već kronični nedostatak vozača. Prijevoznici se snalaze kako znaju pa čak angažiraju i one umirovljene.

– Oni koji trebaju ići u mirovinu dobivaju u firmi ugovore da mogu par sati dnevno raditi, pomažu hrvatskom gospodarstvu, a trebali bi konzumirati svoju mirovinu koju su zaradili. Tražeći vozače iz Nepala – to je suludo, mi moramo zdržati Hrvate, kazao je Dragutin Kranjčec, predsjednik Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika.

Smatraju da je rješenje – obrazovanje mladih. No dok mnogi za to imaju želju – upisuje ih se primjerice samo u Varaždinu – tek nekoliko razreda.

– Imamo prvu, drugu, treću gimnaziju, ja više ne znam koliko njih, a tu gdje ima interesa – ja sam čuo među mladima da se ne mogu upisati u razred jer nema više mjesta, popunjenost je maksimalna, rekao je Branko Trstenjački, prijevoznik.

Ako se tako nastavi – zaključuju – ni nedavni britanski scenarij – nije daleko, piše HRT.

Najnovije

Još iz rubrike