4.8 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Ugledni psihijatar: Za primjer svim "dobronamjernicima" koji štite svojeg gradonačelnika blaćenjem pokojnog...

Ugledni psihijatar: Za primjer svim “dobronamjernicima” koji štite svojeg gradonačelnika blaćenjem pokojnog generala Praljka spomenut ću događaj iz vijetnamskog rata koji se zove My Lai masakr

Ugledni psihijatar dr. Herman Vukušić oglasio se na fb-u oko brisanja murala u Zagrebu:

“ONIMA KOJI NAS UPORNO PODSJEĆAJU DA JE GENERAL PRALJAK RATNI ZLOČINAC
(UPOZORENJE!!! FOTOGRAFIJE U PRIVITKU TEKSTA MOGU BITI UZNEMIRAVAJUĆE)

Jučer je gradonačelnik Grada Zagreba, Tomislav Tomašević (dalje: TT) eklatantno dezinformirao hrvatsku javnost izjavom da je član njegove stranke Možemo i predsjednik VGČ Novi Zagreb – Zapad, stanoviti Tomislav Stojak, zahtjev za uklanjanje murala u Laništu poslao temeljem pritužbi građana.

Također, TT je rekao da je sporan bio samo mural generala Praljka, a da su ostali obrisani greškom.

Iz dostupne korespondencije vidi se da mural s likom genetala Praljka smeta samo jednom članu Možemo koji je bez odgovarajuće procedure i na svoju ruku pokrenuo cijeli ovaj skandal.

Međutim, već drugi dan za redom neki se portali svojstveno trude podsjetiti nas da je general Praljak osuđeni ratni zločinac i na taj način žele izvršiti svojevrsni psihološki “spin” u smislu opravdanja Tomaševićevih nemuštih izjava na ovu temu.

Kao što sam već javno rekao, u Hrvatskoj trenutno nije na snazi niti jedan pravni akt koji bi mural generala Praljka činio nezakonitim isključivo zbog presude Haškog suda.

Spomenutu presudu jedan veliki dio građana ove zemlje i grada Zagreba ne priznaje, te stoga imaju pravo simbolikom ulične umjetnosti izraziti svoj stav, posebice zbog okolnosti u kojima je general Praljak sam sebi presudio.

Za primjer svim “dobronamjernicima” koji štite svojeg gradonačelnika blaćenjem pokojnog generala Praljka spomenut ću događaj iz vijetnamskog rata koji se zove My Lai masakr.

My Lai je ime zaseoka u Vijetnamu u kojem su američke snage 16. ožujka 1968. mučile, silovale i ubile između 347 i 504 vijetnamska civila.

Za DIREKTNU odgovornost (ne po zapovjednom lancu!) bio je osuđen zapovjednik postrojbe William Laws Calley junior koji je za to bio osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu.

Tadašnji predsjednik SAD-a, Richard Nixon, tri dana nakon izricanja kazne istu je uredbom preinačio u tri godine kućnog pritvora.

U privitku ove objave nalaze se neke javno dostupne fotografije My Lai pokolja, a koliko mi je poznato takove strahote u smislu direktne zapovijedi generalu Praljku nisu dokazane niti u donesenoj haškoj presudi, napisao je Vukušić.

Post je OVDJE

Najnovije

Još iz rubrike