1.6 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava U vrhu neslavne ljestvice: Zagreb je opet jedan od gradova s najzagađenijim...

U vrhu neslavne ljestvice: Zagreb je opet jedan od gradova s najzagađenijim zrakom na svijetu

U Zagrebu su povišene vrijednosti lebdećih čestica u zraku, a magla ne pridonosi “čišćenju” zraka. No, nisu samo industrija i promet zaslužni za onečišćenja, veliku ulogu igra i sezona grijanja.

Zagreb se u subotu probudio u gustoj magli. Je li djelomičan “krivac” i zagađenje zraka? Naime, prema podacima IQAir-a Zagreb se nalazi na petom mjestu među najzagađenijim gradovima u svijetu, a susjedno Sarajevo zauzelo je prvo mjesto.

Nije tajna da stanovnici nekih hrvatskih gradova, ali i diljem Balkana udišu zrak lošije kvalitete. Na zagađenje ne utječe samo promet i industrije već i sezona grijanja, a svemu pridonose i vremenski uvjeti.

Kada se na neko područje spusti magla, provjetravanje je slabije pa je veća mogućnost za veće koncentracije lebdećih čestica.

Iako se svi trebamo pobrinuti da što manje onečišćujemo zrak i okoliš, kad se usporede podaci u cijeloj Europi i uzme godišnji prosjek Zagreb je u donjoj polovici po česticama PM 2,5.

Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” objavio je zdravstvene preporuke u slučajevima povišenih vrijednosti lebdećih čestica u zraku.

“Kratkoročno onečišćenje zraka lebdećim česticama, uobičajeno za ovo doba godine, ne predstavlja značajnu ugrozu za zdravlje ljudi. Ipak, u cilju smanjenja rizika na zdravlje, u preventivnu svrhu dajemo sljedeće preporuke za osjetljive skupine građana, kako bi prilagodili svoje dnevne aktivnosti trenutnom stanju kvalitete zraka”, objasnili su.

Savjetuje se izbjegavanje dugotrajne i intenzivne tjelesne aktivnosti na otvorenom zraku za djecu, trudnice, osobe starije životne dobi, osobe oboljele od kroničnih bolesti na razini dišnog i/ili srčano-krvožilnog sustava, osobe narušenog imunološkog odgovora i osobe koje konzumiraju duhan i duhanski srodne proizvode (pušači i pasivni pušači).

Također, potrebno je izbjegavati nepotrebne dodatne izloženosti respirabilnim česticama iz drugih izvora, poput pušenja, korištenja kemikalija, ljepila, boja, lakova, korištenje sredstava javnoga gradskog prijevoza, grijanje na kruta goriva, piše Dnevnik.hr

Najnovije

Još iz rubrike