Tomašević popustio, ugostitelji će tijekom Adventa na svojim terasama smjeti posluživati jelo i piće

N1

Zagrebački ugostitelji tijekom Adventa moći će posluživati jelo i piće na terasama svojih lokala. Novi je to prijedlog zagrebačkih vlasti, kako doznajemo, kojim bi se nadomjestio upola manji broj kućica ovogodišnje božićne manifestacije.

Da “ugostitelji u vrijeme božićnih blagdana mogu svoje terase opremiti jednostavnom opremom poput pekača, preklopnog pekača, banje marije, kuhala za knedle, vina, čaja i slično, radi usluživanja jela i pića, a kako bi se očuvala prepoznatljivost zagrebačkog Adventa”, stoji u nedavno objavljenom novom Pravilniku o načinu i uvjetima postavljanja kioska, pokretnih naprava i privremenih građevina, koji je trenutačno na e-Savjetovanju.

Osim što u tom dokumentu Grad propisuje dimenzije i postavljanje adventskih kućica, navodi se i sve što ugostitelj treba napraviti kako bi mogao kuhala i pekače postaviti na svoju terasu. Među ostalim, Gradu mora priložiti zahtjev s rješenjem o postavljanju terase, fotografiju s ucrtanim položajem opreme, kao i suglasnost više od polovice suvlasnika zgrade u kojoj drži lokal.

Plan da ove godine, osim na kućicama, posjetitelji Adventa mogu istu ponudu dobiti i na terasama kafića i restorana potvrdila je Žakline Troskot, predsjednica Nacionalne udruge ugostitelja.

– Da, to je bio prijedlog i inicijativa ugostitelja koju smo raspravili s Gradom. Ideja je da pokušamo našom ponudom nadomjestiti manjak kućica, ali istovremeno da pružimo kvalitetnu i raznovrsnu ponudu jela i pića – rekla je Troskot.

Ideja je da restorani među sobom dogovaraju ponudu, odnosno da se meniji mijenjaju svaki tjedan, tako da svaki ugostitelj svaki tjedan ima drugačiju ponudu. Pritom bi ponuda trebala biti na nešto većoj razini od uobičajene.

Zasad je svoje sudjelovanje u ovogodišnjem Adventu potvrdilo 45 ugostitelja, uglavnom u centru grada, kaže. Među ostalima, restorani u Teslinoj ulici Korčula, Carpaccio i Vinodol, kao i Good Food, onda noćni bar Johann Franck, restoran RougeMarin, slastičarnice Torte i to, Amelie i lokali u Tkalčićevoj ulici Agava i History. Oni će biti okupljeni pod manifestacijom naziva “Jingle Mingle” u kojem će sudjelovati i zagrebačka Turistička zajednica.

– Ideja je da može sudjelovati bilo koji ugostitelj, bilo gdje u Zagrebu, ali prije toga mora u Grad predati zahtjev. To je projekt u kojem ugostitelj opiše što će imati u ponudi, kakav će mu biti vizualni identitet, ukrasi… – objašnjava Troskot.

Na pitanje hoće li ugostitelji sada predstavljati konkurenciju zakupcima kućica koji za zakup nude i nekoliko desetaka tisuća kuna, Troskot odgovara da to nije slučaj.

– Ugostitelji također cijele godine plaćaju najam svojih lokala i terasa. Teško je reći tko je kome konkurencija i tko kome ulazi na teren. Ali ideja je popuniti ponudu, a ne biti konkurencija. Osim toga, ove godine samo će 32 kućice biti ugostiteljske – ističe.

Posljednjih je godina za zakup na zagrebačkom Adventu bilo dostupno više od 200 kućica. Puno se govorilo o modelu funkcioniranja Adventa za vrijeme pokojnog Milana Bandića, a što sada istražuje USKOK. Ove godine bit će ukupno 93 kućice, a samo će 32 biti ugostiteljske. Prema riječima gradonačelnika Tomislava Tomaševića, broj je kućica upola smanjen da bi se poštovale epidemiološke mjere.

Ideja da se ponuda Adventa popuni terasama lokala, što pridonosi blagdanskom šušuru, a istovremeno oslobađa javni prostor i zelene površine za organizatora i event menadžera Tomu Ricova djeluje suvislo.

– To je okej, važno je da se nešto događa i da se održi na životu taj adventski ambijent. Advent je jedan od najboljih zagrebačkih proizvoda. S Adventom na terasama lokala vidim da interese mogu zadovoljiti i ugostitelji i zakupci kućica. Sve mi je to okej, jedino mislim da kućice, kako su sada postavljene, stihijski i bez programa, nemaju nikakvu funkciju – tumači.

Ricov smatra da bi i kućice trebale imati neku ideju ili vizualni dizajn koji ih povezuje. Međutim, za razliku od prethodnih godina, ove se godine natječaj za kućice vodi tako da je “svaka kućica za sebe”, odnosno da se ponuditelji nadmeću, može se očekivati da će onda i svaka kućica imati svoj zasebni štih.

Kućicu dobiva ugostitelj koji daje najbolju ponudu. Što se tiče cijena, one variraju od lokacije do lokacije. Za ugostiteljsku kućicu u Gajevoj od petnaest kvadrata minimum je 30 tisuća kuna, a za onu u Bogovićevoj upola manje. Prema zadnjim informacijama, stigle su 234 ponude za kućice, Tomašević je rekao da se one upravo analiziraju, a nije isključio niti mogućnost drugog kruga, piše Jutarnji.

Share This Article