4.8 C
Zagreb
Naslovnica Tech Microsoft upozorava: Hakirani smo. Provjerite svoje lozinke

Microsoft upozorava: Hakirani smo. Provjerite svoje lozinke

Američki tehnološki gigant Microsoft je u blogu objavio da su u posljednjih godinu dana imali veliki broj hakiranih šifri korisnika. Pod veliki broj naveli su – milijarde.

Microsoft’s Detection and Response Team (DART) je razotkrio ove napade hakera i iz kompanije navode da imaju tehniku, tehnologiju i alate koje stalno mijenjaju, pa ih je teško uhvatiti.

Hakeri prikupljaju popis korisničkih imena i lozinki koji su procurili na internetu i priključuju ih na različite web stranice. Cyber lopovi se nadaju da će na kraju naići na radnu kombinaciju koja im daje pristup nečijoj e-pošti ili računima na društvenim mrežama, javlja The Sun.

Tako bi mogli pokušati provaliti u osjetljivije račune kao što su vaš bankovni račun ili iCloud.

Hakeri dolaze do osnovnih podataka korisnika i napadaju tako što u poseban program ubace obične lozinke poput “lozinka”, “123456”, “imeiprezime”, a s obzirom na to da stavljaju takve jednostavne šifre, hakeri ih jednostavno ”pogode”.

Drugi način na koji dolaze do tuđih računa je prikupljanje podataka koji su procurili online u prošlim napadima, kao što je bilo 2012. godine kada je sa LinkedIna pokupljeno 6,5 milijuna korisničkih imena i lozinki.

“Kada napadači steknu vjerodajnice za račun, mogu pristupiti svim osjetljivim resursima kojima korisnici mogu pristupiti, a zlonamjerna aktivnost izgleda normalno”, poručili su iz Microsofta.

Kako bi provjerili jeste li hakirani, preporučuje se da skinete Password Checkup na Google Chrome i tako provjerite jeste li bili žrtva cyber napada, prenosi RTL.

Najnovije

Još iz rubrike