1.3 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska U Dubrovniku obilježavanje 30 godina osnutka Hrvatske ratne mornarice

U Dubrovniku obilježavanje 30 godina osnutka Hrvatske ratne mornarice

Bacanjem vijenca u more za sve poginule s raketne topovnjače Dubrovnik te svečanim postrojavanjem u luci Gruž, pripadnici Hrvatske ratne mornarice u Dubrovniku obilježili su trideset godina od svog osnutka. Osnovani su 1. studenog 1991. u jeku najžešćih napada na grad , bili su na svim ključnim položajima za obranu grada i Elafita. Tijekom njihova ratnog puta poginulo je 13 pripadnika postrojbe, a 10 je teško ranjeno. Inače, kroz postrojbu je za vrijeme njezina djelovanja “91 i “92 godine prošlo 1200 ljudi. Svima njima danas su na neizmjernom doprinosu u stvaranju Hrvatske države zahvalili izaslanici predsjednika Republike, Vlade, Grada i Županije.

– Već trideset godina ovaj dan svake godine obilježavamo osnivanje HRM. U Dubrovniku u najtežim trenutcima za grad već nas je bilo 200, četiri stotine do 15.11., a do kraja godine 780, rekao je Željko Čizmić, prvi zapovjednik HRM Dubrovnik.

– Bilo je grubo. Nije bilo ni naoružanja. Onda sam bio i mlad i lud, rekao je Đuro Dubelj, pripadnik HRM Dubrovnik.

– Najgori trenutci, najgori dani, ali ipak smo se uspjeli skupiti i braniti koliko smo mogli braniti. 6.12. svatko zna što je bilo u Dubrovniku. To je bio najgori dan za nas, naglašava Miho Duper, pripadnik HRM Dubrovnik, piše HRT.

Najnovije

Još iz rubrike