4.8 C
Zagreb
Naslovnica Tech Iznadprosječna cirkulacija gripe u Hrvatskoj. Evo koliko je potvrđenih slučajeva

Iznadprosječna cirkulacija gripe u Hrvatskoj. Evo koliko je potvrđenih slučajeva

U 2020. godini u Hrvatskoj nije registriran nijedan slučaj gripe, ove godine, međutim, ta bolest se vratila.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) bilježi 147 laboratorijski potvrđenih slučajeva gripe, doznaje tportal. Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), pak, upozorava da je cirkulacija gripe u Hrvatskoj već sada “iznad sezonskog praga, što je neobično rano” iako je broj slučajeva u većini europskih zemalja još uvijek nizak. Glavni prijavljeni podtip među slučajevima u Europi je A(H3N2), koji utječe na starije osobe i povezan je s nižom učinkovitošću cjepiva.

“Rano otkrivanje podtipa A (H3N2) pokazatelj je da bi nadolazeća sezona gripe mogla biti ozbiljna iako ne možemo sa sigurnošću znati kako će izgledati”, rekao je Pasi Penttinen, voditelj ECDC-ova programa za borbu protiv gripe.

“Strmoglav porast infekcija gripe tijekom pandemije covida-19 mogao bi imati ozbiljne posljedice za starije osobe i one sa slabim imunološkim sustavom te bi mogao dodatno opteretiti zdravstvene sustave. Stoga je važno poduzeti potrebne mjere opreza i zaštititi one koji su najugroženiji”, veli Penttinen.

Inače, ECDC navodi i kako je prije pandemije gotovo svaka peta osoba u ukupnoj populaciji bila zaražena, a svaka četvrta razvila simptome. Ozbiljnim komplikacijama gripe najizloženije su starije osobe, trudnice i osobe s kroničnim bolestima srca, pluća i dišnih putova, dijabetesom i poremećajima imunološkog sustava.

Predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM), Nataša Ban Toskić, ističe da se liječnici drže svojih protokola iako bi ove sezone situacija mogla biti “iznimno teška”. Naime, prije pandemije gripu je bilo lako dignosticirati i bez PCR testova, a sada to neće biti tako s obzirom na sličnost simptoma gripe i covida-19.

Razlika je u suhom kašlju, koji u gripi nije dominantan, te gubitku osjeta i mirisa, karakterističnom samo za covid. No nemaju ni svi oboljeli od covida te simptome.

“Klinički pristup liječenju je isti za obje bolesti – mirovanje kod kuće, skidanje temperature, puno tekućine. Najveći je problem diferenciranje bolesti. Nepoznato nam je kako ćemo postupati, nemamo nikakve stručne smjernice za primarnu zdravstvenu zaštitu, velika je nelagoda među nama. Možda će se paralelno raditi PCR testiranje na gripu i na covid, a to će onda i koštati”, rekla je Ban Toskić.

Epidemiologinja Tatjana Nemeth Blažić iz HZJZ-a, pak, podsjetila je da je gripa ove godine izuzetno rano registrirana u Hrvatskoj, još krajem kolovoza.

“I ranije smo imali rane slučajeve gripe, primarno kod putnika, ali sad je već 147 potvrđenih slučajeva. Međutim taj porast je još uvijek sporadičan, broj ne raste brzo, isti je već nekoliko dana. Prava epidemija gripe još nije počela”, upozorila je i dodala da vrhunac sezone gripe obično nastupa krajem siječnja i u veljači dok se “rep” može detektirati i do travnja.

“S obzirom na to da nemamo gripu koja dominira, a u tijeku je četvrti val covida, može se pretpostaviti da će većina testiranih biti pozitivna na covid. Važno je da kliničar indicira pretragu na temelju simptoma ako posumnja na infekciju, a zasad nema potrebe za masovnim rutinskim testiranjem i na covid i na gripu”, istaknula je dr. Nemeth Blažić, dodajući da je HZJZ u kontinuiranom kontaktu s kolegama na terenu, pa će se vidjeti hoće li ukazati potreba za time.

Cjepivo protiv gripe na raspolaganju je građanima svake godine početkom studenog, pa će tako biti i sada. HZJZ je naručio čak 600.000 doza, daleko više nego prethodnih godina. Sljedećeg tjedna očekuje se početak prodaje cjepiva u ljekarnama, a zasad se zna da će se na policama svih hrvatskih ljekarni naći ukupno između 15.000 i 17.000 doza.

Besplatno se cijepiti mogu:

– osobe životne dobi 65 godina i starije

– korisnici domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika (bez obzira na dob, uključujući djecu), kao i radnici domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika

osobe, uključujući djecu, s kroničnim oboljenjima, posebice oboljenjima srca i pluća, a posebno djeca s oštećenom plućnom funkcijom (cistična fibroza, kronična astma, bronhopulmonalna displazija) i s kongenitalnim manama

– odrasli i djeca s kroničnim bolestima metabolizma (uključujući dijabetes mellitus), kroničnim bolestima bubrega i jetre (npr. ciroza), kroničnim neurološkim bolestima, hemoglobinopatijama i oštećenjem imunološkog sustava (uključujući infekciju HIV-om) te izrazito pretile osobe (ITM > 40)

– djeca i adolescenti (od 6 mj. do 18. god.) na dugotrajnoj terapiji lijekovima koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu (radi izbjegavanja nastanka Reyeva sindroma uz gripu)

– u slučaju da se neka od osoba za koje je cijepljenje preporučljivo zbog svog zdravstvenog stanja ne može cijepiti (kontraindikacija), umjesto njih se pod istim uvjetima mogu cijepiti osobe iz njihove bliske okoline, na primjer kućni kontakti (uključujući djecu), osobe koje pružaju kućnu medicinsku njegu i sl.

– zdravstveni radnici

– trudnice

Osobe koje nemaju pravo na besplatno cijepljenje, a koje prepoznaju važnost cijepljenja protiv gripe, mogu se cijepiti kod izabranih liječnika ako osobno nabave/kupe cjepivo na temelju recepta, navodi HZJZ. Pri kupnji cjepiva u ljekarni potrebno je dakle imati privatni recept za cjepivo koje liječnik propisuje na ime pacijenta, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike