4.8 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Danijel je dječak koji je ostao bez škole - tko je zakazao?

Danijel je dječak koji je ostao bez škole – tko je zakazao?

Danijel Marjanović, dječak je iz Vodnjana. Ima 15 godina, a osnovnu školu završio je s dobrim uspjehom. Želi biti konobar, ali nije uspio upisati nijednu srednju školu u Puli. Jedina mogućnost koja mu se pružala, bila je strukovna škola u Labinu, do koje bi dnevno morao putovati oko 100 kilometara, što je zbog zdravstvenih i obiteljskih razloga za njega nemoguće. Postoji li mogućnost da ipak ne propusti godinu?

Umjesto u školskoj klupi, poput njegovih vršnjaka, Danijel dane provodi na nogometnom igralištu. To je njegova najveća strast, ali želio bi biti konobar. Htio je upisati ugostiteljsku školu u Puli, no nije bilo mjesta, kao ni u još pet strukovnih i obrtničkih škola.

– Nisam ništa radio, bio sam tužan, kaže Danijel. Na pitanje kako provodi dane odgovara: “Ništa, sad sam vani, treniram nogomet”. Njegov otac Mladenko Marjanović kaže kako “nema s kim nije kontaktirao, i Ministarstvo i socijalnu službu. Svi su mu kazali kako mjesta u Puli za Danijela – nema.

Jedino mjesto bilo je u onoj labinskoj, što bi za njega, krhkog zdravlja, bio predugačak i preskup put. Iz kuće bi ujutro trebao otići u 5 sati, a vratio bi se navečer oko 19 ili 20 sati.

Problem je pokušala riješiti i bivša ravnateljica

– Nikad se nije dogodilo da se učenik nije upisao u srednju školu, i nikad se nije desilo da je tako velik broj učenika otišao na jesenji rok. Nismo sigurni što se točno dogodilo, ali izgleda da je upisna kvota bila manja, kaže Barbara Buršić-Križanac, ravnateljica OŠ Vodnjan-Dignano.

Možda nije jedini. U županiji nemaju podatak je li nakon 2 upisna roka, ostalo još neupisane djece.

– Teško je pitanje tko je zakazao s obzirom da nas je nekoliko u sustavu elektroničkih upisa. Znači, jedan dio aplikacije vide sami roditelji, odnosno učenik, jedan dio vidi škola, a jedan dio vidi Ministarstvo. Konkretno, do upita HRT-a, nije znala da učenik o kojem danas se govori, nije upisan, kaže Patricia Percan, pročelnica za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Istarske županije.

Ministarstvo nije znalo za neupisanog učenika

Predlaže upis u bilo koju školu sa slobodnim mjestom, iz koje bi se naknadno prebacio. Iz Ministarstva kažu da su, na zahtjev Županije, povećali kvote u pojedinim školama.

– (…) Budući da postupak upisa učenika u naknadnome roku provode same škole, Ministarstvo do sada nije imalo informaciju o neupisanom učeniku, niti su o tome dobili obavijest Istarske županije. Ministarstvo će kontaktirati osnivača škola i iznaći rješenje u najboljem interesu učenika, stoji, između ostalog, u priopćenju Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Jer bez završene struke, teško će pronaći posao. A u zemlji kronično nedostaje radne snage, piše HRT.

HRT

Najnovije

Još iz rubrike