-4.2 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Knjiga: Sjećanja Bošnjaka na sudjelovanje u Domovinskom ratu u Hrvatskoj

Knjiga: Sjećanja Bošnjaka na sudjelovanje u Domovinskom ratu u Hrvatskoj

Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba organizira promociju knjige “Sjećanja Bošnjaka na sudjelovanje u Domovinskom ratu u Hrvatskoj” autora dr.sc. Filipa Škiljana koja će se održati u subotu, 30. listopada 2021., u 18:00 sati u hotelu Westin Zagreb, Kršnjavoga 1 (Kristalna dvorana).

Knjiga u kojoj se prvi put u Hrvatskoj temeljito obrađuje tema Bošnjaka branitelja sastoji se od nekoliko poglavlja koja se odnose na intervjue s pripadnicima bošnjačke nacionalne manjine koji su sudjelovali u Domovinskom ratu ili su na neki drugi način pomagali obranu, te su uz arhivske spise i novinske članke uzeti iskazi sudionika Domovinskog rata i članova udruga proizašlih iz Domovinskog rata na području cijele Hrvatske.

Pored podataka o sudjelovanju Bošnjaka u obrani Hrvatske, autor knjige u kratkim crtama prati vrijeme i okolnosti naseljavanja Bošnjaka u Hrvatsku te donosi podatke o broju Bošnjaka u povijesnim razdobljima u Hrvatskoj.

Bošnjaci u Domovinskom ratu u Hrvatskoj

Bošnjaci u Hrvatskoj čine jednu od 22 nacionalne manjine. Njihova prisutnost na hrvatskom teritoriju vidljiva je preko jednog stoljeća, a kontakti stanovnika današnjeg hrvatskog teritorija s islamom traju već dugi niz stoljeća.

Bošnjaci su svojom prisutnošću u svim segmentima kulturnog, društvenog, znanstvenog, sportskog i drugih vidova života utkani u hrvatsku svakodnevicu. Stoga je njihova uloga i njihov značaj u Domovinskom ratu neupitan.

Bošnjačka nacionalna manjina je uz većinski hrvatski narod u najvećem broju sudjelovala u borbi za hrvatsku slobodu a broj od preko 1180 poginulih Bošnjaka u Domovinskom ratu ukazuje na golemi udio ove nacionalne manjine u obrani zemlje.

Ovom je knjigom Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba željelo pokazati koliki je bio udio Bošnjaka u ratu koji je Hrvatska vodila za svoju samostalnost.

Kroz priče sugovornika koje je autor marljivo sakupio vidljivo je da su Bošnjaci Hrvatske uložili ono najvrijednije, svoje živote i svoje zdravlje za stjecanje i očuvanje hrvatske samostalnosti.

U knjigu nisu uključeni samo bošnjački branitelji već i oni koji su svojim političkim, ekonomskim i drugim angažmanima pomagali obranu Hrvatske.

Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba osjećalo je da je dužno podsjetiti na to da su i Bošnjaci gradili današnji identitet Hrvatske i današnju hrvatsku državu svojim nesebičnim sudjelovanjem u Domovinskom ratu. Bošnjaci koji žive u Hrvatskoj danas osjećaju se ravnopravnim građanima Republike Hrvatske koji čuvaju svoj nacionalni i vjerski identitet i koji čine Hrvatsku bogatijom, boljom i tolerantnijom zemljom.

Ovu su zemlju gradili u obrani zajedno s Hrvatima i pripadnicima svih ostalih nacionalnih manjina i na taj način su pokazali da je smatraju svojom domovinom, piše u priopćenju.

Najnovije

Još iz rubrike