5.8 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Popis stanovništva neće završiti na vrijeme? Počeli su popisivati telefonski, evo kako...

Popis stanovništva neće završiti na vrijeme? Počeli su popisivati telefonski, evo kako to funkcionira

Dva dana uoči isteka produženog roka za popis stanovništva neizvjesno je hoće li popis biti gotov na vrijeme. Popisivači su podatke u sustav počeli unositi telefonski, bez dolaska u dom. Javila se čitateljica koja je tako popisala dvoje ljudi.

Ako još niste obavili popis stanovništva i strahujete od kazni ili ne želite puštati popisivače u dom zbog vrlo loše epidemiološke situacije, dobra je vijest da popis možete obaviti i telefonski. Naime, nagađa se da popis stanovništva neće biti gotov u roku pa je omogućeno i telefonsko popisivanje, a u prilog tome govori i slučaj čitateljice koja se javila Dnevnik.hr-u i u srijedu popodne u manje od 15 minuta razgovora popisala dvoje ljudi.

Popisivačica stanovništva koja je zadužena za područje na kojem čitateljica živi ostavila je svoj kontakt na vidljivom mjestu u ulazu zgrade kako bi je kontaktirali oni koji, u trenucima kada je bila u obilasku, nisu bili kod kuće.

Čitateljica je popisivačici poslala poruku s upitom mogu li se čuti telefonski i za sat vremena dobila povratni poziv. Dala je osobne podatke osoba koje se upisuju te naznačila da daje podatke o drugoj osobi.

Prvo je odgovarala na pitanja za sebe, a potom odgovore na ista pitanja dala za drugog člana svog kućanstva. To, kaže, nije radila “na slijepo”, jer na službenim stranicama popisa stanovništva postoji Popisni upitnik kojeg je pratila paralelno kako je popisivačica postavljala pitanja. Upitnik možete vidjeti OVDJE

Popis je tekao bez većih poteškoća, jedine probleme radio je sustav u kojem popisivači rade. Popisivačica se više puta požalila kako je sve sporo i da sustav nije baš najbolji.

“Sad moram puno puta upisati ‘Zagreb'”, rekla je popisivačica na što joj je čitateljica DNEVNIK.hr-a predložila da iskoristi kraticu te kopira i zalijepi odgovor, no popisivačica je kazala da nema tu mogućnost. “Padajući je izbornik”, rekla je.

Popisivačica je čitateljicu izvjestila i o sporosti sustava: “Samo da prevrti, nešto nije uhvatio”, rekla bi. Unatoč tome popis dviju osoba bio je gotov za manje od 15 minuta.

Popis stanovništva trebao je biti završen 17. listopada no rok je produžen do kraja mjeseca, a sad se postavlja pitanje hoće li se uspjeti obaviti i u tom roku. Naime, kako piše Jutarnji, neki građani Zagreba kažu kako popisivač još nije bio kod njih niti je preuzeo kod od samopopisivanja pa strahuju da neće biti popisani, a neki popisivači pak sami nude građanima opciju da ih popišu telefonski.

Redakcija DNEVNIK.hr-a poslala je upit Državnom zavodu za statististiku očekuju li da će popis biti gotov u roku i postoje li kakve zapreke za to, a odgovor će objaviti po primitku, piše Dnevnik.hr

Najnovije

Još iz rubrike