5.8 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Kako ukloniti mrlje od dezodoransa?

Kako ukloniti mrlje od dezodoransa?

Ponekad zbog brzine, a ponekad i zato jer ne razmišljamo previše, na odjeći ostane mrlja od dezodoransa, posebno ako koristite one protiv znojenja.

Uklanjanje svježih mrlja od dezodoransa

Mrlje ostaju kada u žurbi stavimo dezodorans i odmah se odjenemo. Srećom, takve svježe bijele mrlje jednostavno je ukloniti uz pomoć malo deterdženta za pranje posuđa, kažu stručnjaci Koledža za obiteljske i potrošačke znanosti pri Sveučilištu Georgia u SAD-u.

Postupak je ovakav:

Namočite mali ručnik hladnom vodom pa ga iscijedite. Stavite na njega nekoliko kapi deterdženta, ali nemojte pretjerivati da vam kasnije ne bi ostale mrlje od deterdženta. Lagano protrljajte mrlju kako bi se stvorila pjena.

Nježno trljajte dok mrlja od dezodoransa ne nestane. Potom ručnik isperite i njime prebrišite odjeću kako biste uklonili ostatke deterdženta. Poželite li odmah odjenuti taj komad, suzdržite se od sušenja mokrog dijela sušilom za kosu. Nikada se dio odjeće zamrljan dezodoransom ne tretira vrućim zrakom ili peglom. Kombinacija ostataka kemikalija i topline mogla bi uništiti tkaninu.

Uklanjanje starih mrlja od dezodoransa

Antiperspiranti se znaju nataložiti na odjeći, posebno ako se redovitim pranjem ne uklone sve čestice zalijepljene za tkaninu. I tu pomaže deterdžent za pranje posuđa, no postupak je nešto drugačiji.

Deterdžent se nanosi direktno na suhu mrlju i nježno se prije pranja protrlja starom četkicom za zube. Moguće je da ćete morati ovaj postupak ponoviti nekoliko puta prije nego tvrdokorna mrlja nestane.

Na tržištu postoje posebna sredstva za uklanjanje mrlja, ali prije upotrebe svakako provjerite smijete li tkaninu tretirati njime da je ne biste uništili. Ukoliko na etiketi odjeće piše da samo kemijsko čišćenje dolazi u obzir, tada zaboravite čišćenje kupovnim sredstvima.

Također, ako odjeća može podnijeti kupovno sredstvo za uklanjanje mrlja, svakako se pridržavajte uputa i ne držite ga na mrlji dulje nego što je navedeno. Na kraju operite odjeću u toploj vodi, prenosi 24sata.

Najčešće pogreške kod nanošenja dezodoransa

Britanska liječnica dr. Dawn Harper upozorila je na najčešće pogreške koje ljudi rade kada stavljaju dezodorans što rezultira smanjenom učinkovitošću u zaštiti od stvaranja od neugodnog mirisa.

Nanošenje odmah nakon tuširanja ili buđenja

Nanošenje odmah nakon tuširanja je pogreška koju radi jako veliki broj ljudi, jer nam je svima nekako logično da nakon tuširanja stavimo dezodorans, ali zapravo logike u tome nema. Naime, vlažna koža teško apsorbira bilo što, a posebno dezodorans pa većina njega završi na odjeći.

Također, dr. Harper savjetuje stavljanje dezodoransa u večernjim satima, ne ujutro odmah nakon buđenja, jer tako ima dugotrajniji učinak.

Odijevanje odmah nakon nanošenja ili pretjerivanje s količinom

Dr. Harper napominje kako bi trebalo pričekati da se dezodorans nakon nanošenja osuši na koži, i tek tada krenuti s odijevanjem. Također, ne bi ga trebalo koristiti svaki dan. Zapravo, dr. Harper tvrdi da je dovoljno staviti ga jednom do dva puta tjedno, prenosi Independent, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike