-4.2 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Marić: Dat ćemo 9 mlrd kuna da zadržimo rokove plaćanja veledrogerijama

Marić: Dat ćemo 9 mlrd kuna da zadržimo rokove plaćanja veledrogerijama

Ministar financija Zdravko Marić komentirao je najavljeni rebalans proračuna.

Ministar je istaknuo kako treba dodatno stimulirati investicije u Hrvatsku, prvenstveno privatne, a onda i javne te rekao kako Hrvatska trenutno ima i “jedan novi moment koji je izuzetno potentan”, a to je NPOO koji naglasak stavlja na transformaciju.

Na pitanja o rebalansu proračuna kaže: “Ovih dana završavamo rebalans proračuna i proračun za 2022. Danas će biti na koaliciji, sve procedure koje je potrebno napraviti je prošao.”

“U rebalansu je gospodarski rast viši od očekivanja, finaliziramo makroekonomske projekcije i idemo i preko 8 posto što je jako dobar razultat i možemo biti zadovoljni. Hrvatska će predrecesijsku razinu BDP-a doseći u dvije godine što je sjajan rezultat. Ta stopa je imala svoje reperkusije. Prihodi će biti blago korigirani na bolje. Imamo i ne baš najboljih vijesti, rashodna strana proračuna raste nešto više od prihoda. Imali smo nešto veću indeksaciju mirovina, najprije zbog inflacije. Kao Vladi, drago nam je da mirovine rastu. Imamo i situaciju s mjerama za očuvanje radnih mjesta, one su bile predviđene samo za prva dva mjeseca, ali za neke sektore vrijede još uvijek. Što se tiče plaća, znali smo od početka da imamo nedostatna sredstva, ali sad ih osiguravamo. Na razini opće države nešto je veći deficit”, govori ministar.

O dugu prema veledrogerijama koji je 30. rujna iznosio 4,5 milijardi kuna kaže: “Zdravstvu je u prvom proračunu, tako i sada, s obzirom na situaciju s covidom, neminovno potrebna kvalitetna reforma na rashodnoj strani. Prihodi daju svoj doprinos. Ove godine ćemo za zdravstvo izdvojiti preko 9 mlrd kuna kako bismo rokove plaćanja držali na 180 dana za bolnice, 120 dana za ljekarne.”

“Ako gledamo baš veledrogerije, trenutno, s malim otklonom je dug bolnica 2,8 mlrd kuna, a ljekarne nekih 400 milijuna kuna. Da usporedimo, do sada je preko 9 mlrd plaćeno i bit će plaćeno do kraja godine kako bismo držali te rokove izvan zakonskih rokova. To je što se tiče povećanje rashoda”, kaže.

Na pitanje koliko će iznositi rebalans za zdravstvo, Marić kaže – milijardu i šesto milijuna kuna.

“Deficit ćete čuti brojku u četvrtak, moramo malo dozirati, svakako će biti preko 4 posto, neće otići u neku neodrživu razinu”, govori.

“To nas vraća na putanju koju smo imali prije covida. Četri godine smo imali kontinuirano smanjenje javnog duga, onda imamo skok zbog covida, i već ove godine se vraćamo na putanju smanjenja javnog duga”, kaže.

“Završit ću s dobrom vijesti – javni dug će na kraju godine zabilježiti smanjivanje. To je nešto što želimo istaknuti, to je jasna poruka svima, vi znate i sami, fiskalana politika je od prvog dana stavljena u funkciju očuvanja zdravlja i života i radnih mjesta”, kaže ministar.

Što se tiče najavljene reforme zdravstva, Marić kaže da će Vlada sjesti i razgovarati o tome. “Prvi pogled, nisam ulazio u dubinu. Moja je poanta glavna da izdvajanje bilo kojeg segmetna nije produktivno, ja gledam cijeli paket. Sami prihodi, to sam puno puta rekao, daju doprinos, ali ne možemo samo na prihodima počivati.”

O presudi u slučaju INA-e i MOL-a Marić kaže kako nema saznanja o tome i ne može komentirati. “Opći odgovor mogu dati, ako država izgubi, mora osigurati ta sredstva. Plaćali smo dosad i glavnice i kamate kad država izgubi.”

“Projekcija inflacije je još uvijek ispod 3 posto. Unatoč ubrzanju je ispod 3 posto, ali je jako ozbiljno shvaćamo, ne samo zbog maastrihtških kriterija nego zbog naših građana”, zaključuje ministar financija, piše N1.

Najnovije

Još iz rubrike