2.7 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Korupcija u Hrvatskoj: Što može promijeniti nova antikorupcijska strategija?

Korupcija u Hrvatskoj: Što može promijeniti nova antikorupcijska strategija?

Hrvatska je među najlošijim državama članicama Europske unije kada je riječ o percepciji korupcije. Može li nešto promijeniti nova antikorupcijska strategija za razdoblje do 2030.?

Nikola Grmoja, saborski zastupnik iz redova Mosta kazao je u emisiji Hrvatskog radija “U mreži Prvog” kako ne može reći ništa dobro za samu antikorupcijsku strategiju, jer je Hrvatskoj potreban snažniji obračun s korupcijom.

“Mi u samoj strategiji govorimo i o jačanju samog Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa, a s druge strane imamo da se Povjerenstvu oduzima pravo da odlučuje o načelu povrede obnašanja dužnosti i tu ćemo izazvati jedan pravni kaos”, poručio je Grmoja.

Osvrnuo se i na Zakon o sprječavanju sukoba interesa, te o kaznama za dužnosnike koji ne dostavljaju podatke Povjerenstvu.

Saborski zastupnik Damir Habijan iz HDZ-a naglasio je kako je zakon još uvijek na e-savjetovanju do 5. studenog, a do kraja godine bit će i u saborskim klupama. Demantirao je Grmojine konstatacije da Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa gubi svoje ovlasti.

Poručio je kako Povjerenstvo zapravo dobiva jače ovlasti i kazne će biti veće za one osobe koje krše taj zakon, prenosi HRT, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike