13 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Našla se mjenjačnica u centru Splita koja za sto eura daje samo...

Našla se mjenjačnica u centru Splita koja za sto eura daje samo 607 kuna, a onda se napravilo još par koraka i samo tako uštedjeli

Kada bi se pitalo koliko kuna otprilike možete dobiti za 100 eura, sigurno biste imali nekakvu brojku na umu. Koliko bi iznosila ta brojka? Zapamtite odgovor.

Javio se, naime, iznenađeni čitatelj Slobodne Dalmacije koji je primijetio da jedna mjenjačnica u centru Splita euro mijenja po zanimljivom tečaju. Kako je rekao za 100 eura u mjenjačnici u centru dobit ćete 607 kuna. Značajno manji iznos nego li je to uobičajeno. Valja napomenuti da je takvo što potpuno legitimno.

Ako se taj tečaj usporedi sa srednjim tečajem HNB-a riječ je o čak 150 kuna manje na iznos od 100 eura (HNB-ov tečaj je otprilike 7,526, op.a.).

I sami su napravili đir po gradu da vidimo je li takav tečaj iznimka ili pravilo u splitskim mjenjačnicama u centru. Prvo su svratili u poslovnicu u Ulici kralja Tomislava, na Pisturi, koju je spomenuo čitatelj. Imali su točnu dojavu.

Ljubazne djelatnice su objasnile da je tečaj po kupca povoljniji ako se mijenja veći iznos eura. Ako ćete, primjera radi, mijenjati tisuću eura, onda je razlika u odnosu na druge mjenjačnice manja pa tečaj iznosi 7,11 kuna. I dalje je znatno niži nego što je u ostalim mjenjačnicama koje su obišli.

– Dobar dan? Koliko dobijemo kuna za 100 eura? – pitalo se redom.

Iznosi su varirali, ali najniži (osim lanca mjenjačnica na koje je usmjerio čitatelj, op.a.) bio je 7,30, najviši pak 7,45. Valja napomenuti da spomenute mjenjačnice nisu udaljene jedne od drugih više od pet do deset minuta hoda.

Stoga, kao i za druge stvari u životu, valja se dobro informirati. A ako se govori, konkretno, o ovom slučaju bolja ponuda može biti udaljena tek 10 do 20 metara…

Vlasnici mjenjačnice koja nudi mizernu svotu kuna za sto eura garantirano se vode onom dobrom, starom “Ako prođe, prođe”, a sigurno im i prođe koji put. Naročito kod turista kojih ni sada ne manjka po Splitu, piše Slobodna Dalmacija.

Najnovije

Još iz rubrike