5.8 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Ima li krumpir ovakav miris, nemojte ga jesti

Ima li krumpir ovakav miris, nemojte ga jesti

Krumpiri su često na našim tanjurima, ali mogu predstavljati i opasnost za zdravlje ako ne znamo prepoznati kada ih više ne treba jesti.

Neki krumpiri mogu biti toksični i ako ga pojedete simptomi mogu biti ozbiljni.

Krumpiri sadrže toksin solanin. Može se prirodno pojaviti u bilo kojem dijelu biljke, uključujući lišće, plodove i gomolje. Ako ga konzumirate u malim količinama, ništa se ne mora dogoditi. Postoje dva uobičajena znaka koja će vam otkriti da je krumpir zabranjen za jelo, a to je gorak miris i kora koja je mjestimično zelena.

Konzumacija krumpira koji je proizveo previše solanina može imati ozbiljne posljedice za zdravlje. Za ovaj se toksin zna da može uzrokovati gastrointestinalne probleme, pa čak i smrtni ishod.

Prema pisanju stručnjaka, problem se javlja kada je krumpir predugo izložen svjetlosti, bez obzira je li prirodna ili umjetna, a upravo ona može potaknuti toksičnost, pa je najbolje čuvati ih u papirnatim vrećicama na tamnom mjestu. Dok ćete uklanjanjem zelenih dijelova krumpira odstraniti nešto solanina, kao i kuhanjem, možda to nije dovoljno da spriječiti probleme, prenosi Ordinacija, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike