-4.2 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Zašto se odustalo od jednodnevne bolnice za rak dojke koja je spasila...

Zašto se odustalo od jednodnevne bolnice za rak dojke koja je spasila više od 700 života: Trebala sam se samo telefonom čuti…

U bolnicama je zbog korone gotovo tisuću pacijenata – točnije 975, od toga je na respiratoru njih 127.

Većina bolesnika u bolnicama nije cijepljena, njih 72%, a 24% cijepljeno je dvjema dozama. Zbog povećanja broja pacijenata u bolnicama, danas se sastala ekspertna skupina Kriznog stožera Ministarstva zdravstva.

Ispred Ministarstva zdravstva bila je Leona Šiljeg koja je pratila sastanak, ali i u RTL-u Danas donijela priču o tome zašto se odustalo od jednodnevne bolnice za rak dojke, koja je spasila više od 700 života.

Znati da imaš karcinom, a ne znati kada ćeš biti operiran i kad ćeš dobiti pomoć, to je nešto prestrašno.

Prije četiri godine s majkom je prošla borbu protiv karcinoma dojke, sada se prisjeća kako su sve odradili brzo.

“Rekli su da postoji ambulanta „sve u jednom danu“. Mi smo se tamo javili u četvrtak, u utorak je mama već bila ne pregledu. U 9 ujutro je došla, u 2 poslijepodne je imala dijagnozu i vrlo je brzo operirana”, kaže Željka Fuček.

Kroz sličnu priču prošla je i Adinka. U jedan dan otkrila je da ima rak.

“Trebala sam se samo telefonom čuti i predbilježiti da ću doći, ništa drugo. Došla sam i u jednom danu sam napravila apsolutno sve, od 08-13:00. Najprije mamografiju, potom ultrazvuk, kako je pokazano da imam tumor, odmah je napravljena i citopunkcija uz ultrazvuk”, govori Adinka Barbarić.

One day clinic trajao je četiri godine, a spasili su život više od 700 žena. Sada ga već četiri godine – nema.

“Što se tiče toga što smo imali onda, a što imamo danas, prvenstveno smo imali nešto više radiologa, to je ključni faktor, taj ljudski čimbenik koji je omogućio da se projekt realizira. To je ono nam je primarno problematično i osnovni problem za realizaciju projekta”, jasno će radiologinja Klinike za tumore Ljubica Luetić Cavor.

Kad se pita ministra zdravstva, kaže tada se to zvalo tako, danas se zove prioritetna lista čekanja. Zbog manjka radiologa, kaže dao je jasne upute svim ravnateljima.

“Manjak radiologa u 21. stoljeću ne bi smio biti prepreka za ostvarivanje prava. U 21. stoljeću postoje aktivne određene udruge radiologa koje su službeno formirane i nude uslugu elektronskog očitavanja nalaza”, kaže Vili Beroš.

Priču je pokrenula Vesna Ramljak. Kaže doslovno su primali neke žene koje bi došle s ceste i pomogli im.

“Radiolozi možda mogu mamografske nalaze očitavati, ali ultrazvučne nalaze, mi zaboravljamo da sve suspektne žene su sve mlađe i mlađe i za njih je neophodno napraviti dobar ultrazvučni klinički pregled. Što se mene tiče to ne stoji”, kaže voditeljica Odjela za onkološku patologiju i kliničku citologiju KBC-a Sestre milosrdnice Vesna Ramljak.

Pacijenticama je najviše značilo to što nisu morale čekati.

“Da bi opet zaživio One day clinic mi bismo trebali naći bar dva radiologa u sklopu nas koji se bavimo dojkom, a onda u sklopu cijelog Zavoda ali negdje 10 – 15 radiologa da bi se skupa pokrila sva radilišta da ne moramo uvijek dežurati 24 sata”, poručuje v.d. predstojnika Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju KBC-a Sestre milosrdnice Frane Marleku.

Listopad je mjesec borbe protiv raka dojke, a od njega na godinu u Hrvatskoj umire više od 800 žena.

Najnovije

Još iz rubrike