1.3 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Nose li ih i vaše djevojčice i dječaci? Otkrijte značenja 20 najpopularnijih...

Nose li ih i vaše djevojčice i dječaci? Otkrijte značenja 20 najpopularnijih imena u Hrvatskoj

Početkom svake godine objavljuje se popis imena koja su bila najpopularnija u prethodnoj godini. I dok se poredak na listi donekle mijenja, velik dio imena dobiva svoje mjesto na popisu iz godine u godinu.

U prošloj, 2020. godini najpopularnije ime za djevojčice u Hrvatskoj bilo je Mia i dobila ga je 531 curica. Kada su u pitanju dječaci, njih najviše (870) dobilo je ime Luka.

Svako ime na popisu ima neko svoje značenje, podrijetlo, a u nastavku teksta mi smo izdvojili značenja ukupno 20 imena s popisa najpopularnijih u Hrvatskoj, deset za dječake i deset za djevojčice.

Osim što ćete potencijalno provjeriti značenje imena vašeg sina ili kćeri, popis vam može poslužiti kao izvor inspiracije ako ste u potrazi za imenom za vašu bebu koja tek stiže u vašu obitelj.

Značenja 10 najčešćih imena za djevojčice u Hrvatskoj 2020. godine (brojka u zagradi označava koliko je djevojčica dobilo navedeno ime):

1. Mia (531)

Više je tumačenja imena Mia. Prema jednom od njih, ovo ime ima hebrejsko podrijetlo i znači ‘koplje’, odnosno ‘snažna kao koplje’.Tu je i verzija prema kojoj se radi o skraćenoj verziji imena Maria, koje također ima razna značenja među kojima su ‘od Boga voljena’ i ‘gorčina mora’. I na kraju, u romanskim jezicima mia znači ‘moja’.

2. Lucija (412)

Ime Lucija izvedeno je iz latinske riječi lux (u genitivu lucis) i znači ‘svjetlost, sjaj, jasno’.

3. Sara (397)

I ime Sara ima više tumačenja. Prema jednom od njih ime je hrebrejskog podrijetla i znači princeza, žena visokog položaja. U arapskoj kulturi ime sara znači radost i oduševljenje.

4. Ema (376)

Ime Ema izvedeno je od germanske riječi ermen koja znači cijeli, univerzalan ili sveobuhvatan.

5. Nika (368)

Ime Nika ima podrijetlo u grčkom jeziku. Izvedeno je iz riječi nike koja znači pobjeda. Ovo ime nosila je božica pobjede i trijumfa.

Za svoje dijete možete izabrati ime inspirirano bojama, značajkama i ljepotom jeseni
Baš divna! 15 imena za djevojčice i dječake koji će se roditi u jesen

6. Marta (358)

Ime Marta hebrejskog je podrijetla i znači gospođa ili gospodarica, a u Bibliji se Marta spominje kao Lazarova sestra.

7. Rita (355)

Ime Rita skraćena je verzija imena Margarita, a dolazi iz grčkoj jezika. Izvedeno je iz riječi margarites koja znači perla ili biser. Ime Rita mnogi povezuju i uz katolički sveticu Ritu, zaštitnicu bespomoćnih i beznadnih.

8. Mila (319)

Ime Mila ima više tumačenja, a ono najjednostavnije je da je nastalo od riječi mila koja znači ona koju se voli, koja je voljena, dražesna, ljupka…

Prema drugom tumačenju ovo ime povezuje se sa španjolskim imenom Milagros koje značu čudo, a tu je i tumačenje prema kojem se radi o skraćenoj verziji imena Milana koje je također izvedeno iz riječi mila.

9. Petra (298)

Petra je ime grčkog podrijetla i dolazi od riječi petros koja znači kamen ili stijena, odnosno ona koja je odlučna, čvrsta i postojana kao stijena.

10. Ana (294)

Ime Ana dolazi od starohebrejskog imena Hannah i znači milost.

Beba

Lana, Kai… 30 posebnih havajskih imena za djevojčice i dječake

Značenja 10 najčešćih imena za dječake u Hrvatskoj 2020. godine (brojka u zagradi označava koliko je dječaka dobilo navedeno ime):

1. Luka (870)

Ime Luka također ima nekoliko tumačenja. Jedno od njih kaže da dolazi od latinske riječi lucis koja znači svjetlost ili od grčke riječi luks koja ima isto značenje.

2. David (549)

Ime David ima podrijetlo u hebrejsskom jeziku. Izvedeno je od riječi dawidh koja znači voljen, odnosno ljubljen.

3. Jakov (499

Ime Jakov također je hebrejskog podrijetla i znači bog štiti.

4. Ivan (466)

Ime Ivan podrijetlo ima u hebrejskog jeziku. Izvedeno je iz imena Yochanan koje znači Jahve je milostiv.

Djevojčica s krunom

Tako divna, tako snažna: 15 kraljevskih imena za vaše male princeze

5. Petar (449)

Ime Petar grčkog je podrijetla. Dolazi od riječi petros koja znači kamen ili stijena. Ime Petar nosio je i jedan od 12 isusovih Apostola.

6. Roko (385)

Ime Roko izvedeno je iz latinske riječi rochus koja znači visok čovjek.

7. Matej (380)

Ime Matej ima hebrejsko podrijetlo izvedeno iz imena Mattathyah koje znači dar Gospoda ili dar Božji.

8. Noa (357)

Ime Noa dolazi iz Biblije i mnogiva je vjerojatno poznata priča o Noinoj arci. to se tiče značenja, jedna verzija kaže da je ime izvedeno iz hebrejskog Noach i znači odmor ili utjeha.

9. Filip (348)

Ime Filip ima grčko podrijetlo. Dolazi od riječi Philippos koja znači ljubitelj, odnosno prijatelj konja.

Dječak s krunom

Tako posebna i moćna: 15 kraljevskih imena za vaše male prinčeve

10. Mateo (345)

Značenje imena Mateo isto je kao i ono imena Matej. Izvedeno je iz ihebrejskog mena Mattathyah koje znači dar Gospoda ili dar Božji, piše Dnevnik.hr

Najnovije

Još iz rubrike