-4.2 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Karačić o bijegu pacijenta iz bolnice: Medicina je nemoćna pred zakonom

Karačić o bijegu pacijenta iz bolnice: Medicina je nemoćna pred zakonom

Jasna Karačić iz Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata u Novom danu je komentirala smrt pacijenta koji je pobjegao Zarazne bolnice i zatim umro u svom domu.

“Imamo situaciju koja nas jako brine, a to je koliko je medicina nemoćna pred zakonima. Zakon o zaštiti prava pacijenata regulira da pacijent ima pravo na napuštanje zdravstvene ustanove i odbijanje liječenja”, govori Karačić. Dodaje i da smatra kako bi Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti trebao biti “jači” od Zakona o zaštiti prava pacijenata.

“Postavlja se pitanje i kakva je sigurnost tamo gdje pacijent može tako jednostavo otići, odnosno je li bio ostavljen bez nadzora ako je njegovo zdravstveno stanje zahtijevalo bolničko liječenje. Situaciju treba razjasniti, a ne samo pustiti šturo priopćenje kojim se skida odgovornost. Zamislite do čega je zdravstvena politika dovela”, govori dodajući da je nepovjerenje prema znanstvenicima dovelo do toga da pacijenti vuiše ne vjeruju svojim liječnicima. “Jedino rješenje je onda raspustiti cijeli Stožer i ZS”, govori Karačić. Govori i kako im svi pacijenti koji se javljaju govore isto, da su im nedostupni svi oni koji odlučuju o njihovim životima.

O izjavi da cijepljenje loše štiti od zaraze, Karačić kaže da oni koji to govore trebaju snositi odgovornost za svoje izjave.

“Zamislite u ovoj situaciji u kojoj netko tko donosi odluke počne kontradiktorno iznositi informacije u javnost, pa se Vlada ogradi, pa drugi iznose drugačiju priču… Mi zahtjevamo odgovornost jer smo i zbog takvih izjava izgubili ljude koji će se cijepiti”, govori.

COVID pozitivan pacijent pobjegao iz bolnice u Zagrebu, tražila ga i policija. Pronađen mrtav

Najnovije

Još iz rubrike