-4.2 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Veliki obrat u slučaju Agrokor: Visoki kazneni sud srušio odluku optužnog vijeća!

Veliki obrat u slučaju Agrokor: Visoki kazneni sud srušio odluku optužnog vijeća!

U predmetu Agrokor protiv bivšeg vlasnika Ivice Todorića i još 14 okrivljenih osoba koje se tereti za zloporabe teške stotine milijuna kuna došlo je do velikog obrata – ne samo da optužnica državnog odvjetništva nije potvrđena, nego je postalo upitno je li ključni dokaz uopće zakonit.

Vijeće Visokog kaznenog suda pod predsjedanjem suca Ivana Turudića djelomično je uvažilo žalbe obrane oko ključnog dokaza u ovom predmetu – knjigovodstveno-financijskog nalaza koji je izradila poljska podružnica KPMG-a. Obrana tvrdi da je dokaz nezakonit, piše Jutarnji list.

Što se tiče zakonitosti vještačenja, Visoki kazneni sud smatra kako uopće ne može ispitati odlučne činjenice ni utvrditi postoje li razlozi da se ovaj dokaz izdvoji kao nezakonit. Sporno je to, smatra sud, da nije jasno tko je i u kojoj mjeri sudjelovao u izradi predmetnog vještačenja, pa stoga nije bilo moguće ni provjeriti jesu li osobe koje su sudjelovale u izradi nalaza i mišljenja bile u sukobu interesa, kako tvrdi obrana, što bi mogao biti zakonski razlog za njihovo izuzeće.

Naime, iako knjigovodstveno-financijsko i revizorsko vještačenje potpisuje djelatnik poljske podružnice KPMG-a Ismet Kamal, obrana je isticala da je na njemu radio i KMPG Hrvatska koji je, s obzirom na to da ga je angažirala i tadašnja izvanredna uprava Agrokora, bio u sukobu interesa. Stoga vještačenje smatraju nezakonitim.

Vještak Kamal isticao je da je on odgovoran za nalaz i mišljenje, a da podatke o osobama koje su mu pomagale ne može odati zbog potpisane izjave o povjerljivosti te GDPR-a. Takav odgovor Županijski sud dobio je i od podružnice KPMG-a u Poljskoj. To je za Optužno vijeće bilo dovoljno da odbije prijedlog za izdvajanjem vještačenja kao nezakonitog dokaza.

Ali ne i za Visoki kazneni sud, koji je dao Optužnom vijeću Županijskog suda jasnu uputu da prilikom ponovnog odlučivanja provede tzv. suđenje o zakonitosti dokaza te pozove Ismeta Kamala kao svjedoka i utvrdi tko je sudjelovao u izradi knjigovodstveno-financijskog vještačenja te je li bio u sukobu interesa.

Najnovije

Još iz rubrike